Syrlig krusbärsmarmelad – recept och tips
Jag älskar marmelad! Det här receptet på grön syrlig kursbärsmarmelad är enkelt och blir en ganska lös sylt som passar på frukostmackan eller till en vällagrad hårdost. Älskar du vanilj kan du tillsätta en tesked vaniljpulver i marmeladen.
Gå till receptSyrlig krusbärsmarmelad = lättbredd
Eftersom jag vill att mina marmelader ska vara enkla att bre på mackan så kör jag dem alltid släta med stavmixer när de är nykokade. Då hett socker är något av det tråkigaste att bränna sig på rekommenderar jag att du använder en större kastrull än du tror är nödvändigt och ställer ner den i vasken när du ska mixa marmeladen. Har du gummihandskar är det inte helt fel att ha dem på för säkerhets skull.
Jag ställer marmeladburkarna upp och ner efter jag fyllt dem och på det sättet skapas vacuum i burkarna. De håller den syrliga krusbärsmarmeladen minst ett år i skafferi och när du väl öppnat dem får du förvara dem i kylen. Försök att inte blanda i smörknivar och annat skräfs så håller sig marmeladen längre.
Skillnad på marmelad och sylt?
Jag har sökt på detta varje gång jag kokar sylt/marmelad och inte funnit något klart svar. Det tycks mest vara namnet som skiljer de olika konserveringsmetoderna åt. På Wikipedia står att sylt är tunnare och att marmelad alltid består av puréade bär. Inget av detta är ju helt sant så jag tycker att vi bara bestämmer oss för att just detta är en marmelad. Eller du kan kalla den sylt om du vill!
Syrlig krusbärsmarmelad
Ingredienser
- 350 gram krusbär
- 300 gram syltsocker
- 0,5 dl vatten
Instruktioner
- Börja med att "noppa" alla bär. Nyp bort de små svansarna på båda sidor av bäret.
- Koka bären med socker och lite vatten i 15 min i en kastrull.
- Ta kastrullen från plattan och ställ i vasken. Mixa marmeladen slät med en stavmixer.
- Häll upp marmeladen i väl rengjorda glasburkar och ställ dem upp och ner för att bilda vacuum.
Tips på annan marmelad och sylt
Recept på godaste vinbärssylten
Matmalins recept på rabarbermarmelad
Enkelt recept på krusbärsmarmelad med vanilj