Enkelt recept på krusbärsmarmelad med vanilj
Efter den torraste sommaren någonsin är jag mycket glad att vi satsade mer på bärbuskar än på andra grödor i våra få pallkragar i stugan. Krusbärsbuskarna gav oss tillräckligt för att koka två burkar med underbart god marmelad. Här är det enkla receptet. Jag mixar alltid min marmelad då jag gillar den slät och lättbredd.

Marmelad ska helst vara vummad, eller mixad som vissa säger. Här är mitt bästa recept på mixad krusbärsmarmelad.
Eftersom krusbär inte är de roligaste bären att plocka, taggigt och lite lön för mycket möda, så har jag gjort ett recept för en lite mindre skörd. Men det plussar du lätt på om du älskar att plocka krusbär och har tillgång till många buskar.

Enkel krusbärsmarmelad med vanilj
Ett recept för den som inte har mängder med krusbär, men som är lätt att dubblera och ändra efter mängden bär. Jag vill ha en ganska syrlig och inte för fast marmelad, därför använder jag 2 delar bär, 1 del syltsocker. Smaka av med vanligt strösocker om du tycker att den blir för syrlig.
Ingredienser
- 400 g krusbär röda
- 200 g syltsocker
- 2 tsk vaniljpulver gärna Ürtekram
Instruktioner
Skölj och rensa bären från skräp och den lilla "piggen".
Koka bären med syltsocker och vaniljpulver. Tillsätt en skvimp vatten om det verkar bränna fast. En halv deciliter brukar räcka.
Vumma (mixa) marmeladen med mixerstav. Gärna i diskhon då det kan skvätta en del.
Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara svalt och mörkt. När du öppnat burken ska den förvaras i kylen.