Klassisk köttfärssås – mitt enkla recept
Om jag bara får äta en rätt resten av livet? Köttfärssås och spaghetti! Här är ett enkelt recept med massor av smak. Det är inte en spaghetti bolognese, det är rätt och slätt en svensk Klassisk köttfärssås.
Gå till receptJag har alltid älskat köttfärssås och spaghetti. Alla gör sin egen variant och för det mesta är de alla jättegoda! Det är sällsynt med illasmakande köttfärssås. I mitt recept på Klassisk köttfärssås använder jag chilisås på flaska men du kan så klart använda färsk chili om du har det.
Jag gör oftast en dubbel sats på ett helt kilo nötfärs och fryser in minst hälften. Det finns ingen trevligare överraskning än när man mitt i hungern finner en låda färdig köttfärssås i frysen. Sann lycka!
Klassisk köttfärssås – ett recept att utveckla
Jag har rött eller vitt vin i mitt recept på Klassisk köttfärssås om jag har det hemma. Men har du inte det kan du bara ta lite vatten. Min favoritpasta att äta till är capellini, smala strån som blir färdiga på tre till fem minuter. Mums! Men makens favorit är riktiga tjocka spaghetti, också supergott, så oftast äter vi det.
Den här köttfärssåsen passar mycket bra i lasagne och squashgratäng. Råkar du ha färsk basilika så blir den ännu godare med hackad basilika i. Men här ger jag ett enkelt recept som du sedan kan bygga vidare på precis som du tycker.
Köttfärssås är en perfekt söndagsmiddag. Om du gör en stor sats har du dessutom den bästa rätten att sätta i matlådor. MUMS!
Klassisk köttfärssås – enkelt recept
Ingredienser
- 500 gram nötfärs
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 1-2 morötter finrivna
- 0,5 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2 msk tomatpuré
- 500 gram krossade tomater
- 2 msk ketchup
- 1 dl vin vitt eller rött
- 1 msk oregano
- 0,5 tsk chilisås
Instruktioner
- Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp olja i en gryta. Fräs löken tills den fått färg.
- Tillsätt köttfärs och bryn ordentligt. Häll i rivna morötter och rör om. Salta och peppra.
- Häll i tomatpuré och låt den fräsa med färsen en stund.
- Tillsätt krossade tomater, ketchup, vin, oregano och chilisås.
- Låt koka utan lock i minst 20 min. Späd med vatten om det blir för torrt i pannan.
- Smaka av med salt peppar och ev mer chilisås. Servera med nykokt spaghetti och riven parmesan.
Jag tycker det låter orimligt mycket salt för ett kg köttfärs
Galet gott! Hade i paprikapulver utöver men hade säkert funkat utan med. Tack!
Vad kul att du gillar den!
Paprikapulver kan aldrig vara fel som jag ser det!
Malin
Så god och enkel att laga gjorde exakt efter ditt recept
Tack för receptet!
Anki
Haj Anki!
Vad glad jag blir att du gillar mitt recept! Keep on cooking!
Malin
Mycket gott
Jätte god. Det är bara jag som för göra köttfärssås hemma hos mig nu.
Vad är det för chiliflaska du använder?
Hej!
Jag använder nästan alltid Chulula, en mexikansk chilisås som finns i välsorterade Ica-butiker. Fantastiskt god!
Malin
Toppengod trots avsaknad av chilisauce. Tack
Härligt att höra! Tack!
/Malin