Japansk grillad lax med bönsallad och wasabidressing
De gånger vi lägger lax på grillen vill det gärna bli något asiatiskt, helst japanskt! Det här receptet på Japansk grillad lax är superenkelt och lätt att dubbla om ni är fyra personer till middagen. Dressingen får bra sting av wasabi så det är en bra idé att börja med en mindre mängd för att kolla styrkan.
Att laga lax på grillen är enkelt och gott. Vi lägger den på ett ark folie så fastnar den inte och vi slipper tänka så mycket på städning efteråt. Grilla den indirekt och på så låg värme som det går. Steker du laxen i ugnen skulle jag ha den på 120 grader. Använd gärna stektermometer och låt laxen bli 54–56°. Jag använder färsk laxfilé men har du fryst i bitar så fungerar den lika bra om du tinar den i god tid innan grillning.
Tips för ett lyckat recept
Edamamebönor, eller sojabönor, säljs i paket eller påsar som du hittar i frysdisken. De ger en härlig nötighet till salladen. Köp dem inte hela för det blir ett helsike att rensa dem innan du kan använda dem. Dessa är dock perfekta som snacks. Bara häll dem i kokande vatten och strö över flingsalt. Obs! De håriga skalen ska inte ätas utan man drar bara hela bönan mellan tänderna och får ut de goda sojabönorna.
När du ska välja majonnäs så är Hellmans (eller asiatisk) den bästa till denna dressing. Gör du din egen så blir det allra godast, men jag är ganska slö och köper färdig på burk. Hellmans smakar mindre syrligt än de man köper på tub.
Kolla styrkan på din wasabi!
Wasabipasta hittar du i den asiatiska hyllan. Styrkan på den kan skilja sig ganska rejält mellan märken så smaka gärna av din dressing. Den ska ha bra sting men inte ge dig en total wasabichock. Kom ihåg att den blir mesigare ihop med grönsakerna så lite kan det få bränna till i näsan när du smakar.
Japansk grillad lax med bönsallad och wasabidressing
Ingredienser
- 300 gram laxfilé
- 2 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 2 msk socker
Bönsallad med wasabidressing
- 0,5 huvud isbergssallad litet
- 150 gram sojabönor (edamamebönor)
- 15 cocktailtomater
- 1 dm gurka
- 0,5 dl majonnäs gärna Hellmans
- 1 msk wasabipasta
- 1 msk japansk soja
Instruktioner
- Börja med att blanda marinaden till laxen. Pensla laxfilén och låt den ligga framme minst 15 min innan du lägger den på en bit folie på grillen, indirekt värme ca 120°. Pensla den igen när den ligger på grillen.
- Grilla laxen till ca 56° innertemperatur. Låt vila en liten stund innan du skär upp den.
- Blanda hackad sallad med bönor, delade tomater och tärnad gurka.
- Blanda dressingen och smaka av. Blanda med salladen och servera till laxen.