Tips för en bra basbar – detta bör du ha i hemmabaren!
När jag hade gått bartenderkurs (för länge sedan) trodde jag att jag behövde en full bar i mitt skafferi. Det blev dyrt och väldigt trångt. Ingen mat fick plats. Nu har jag kommit fram till vad som är nödvändigt i en bra basbar. Här är mina tips!
Under denna speciella karantänstid har det blivit många drinkrecept här på bloggen, påpekade min kära syster. Det är helt sant. Det är ungefär det roligaste jag gör just nu. Hittar på drinkrecept och fotograferar drinkar. Jag testar dem på min man och hittills har alla fått tummen upp.
Dos and Dont’s när du skapar din basbar
Det som är så kul här i stugan är att jag har ett så himla fint barskåp. En gammal tv med jalusi-luckor som någon fiffig person satt in mosaik och spegelhyllor i. Den lilla lampan längst fram sitter kvar och fungerar! Hur som helst kom jag på att även andra kan behöva lite hjälp på traven när de ska börja sin drinkblandarkarriär. Jag delar gärna med mig av Dos and Dont’s när du bygger din första basbar.
Bartender – en livsstil
Jag hade den stora äran att få gå bartenderkurs på Vin & Sprit ledd av Björn Olsson, som var lite utav en idol för mig då. Jag har fortfarande hans drinkbok ”Bartender” som favorit och den kommer fram ganska ofta. Nuförtiden måste du ju inte ha en bra drinkbok då det mesta finns på nätet, men för inspiration kan det ändå vara bra att ha!
Björn Olsson pratade mycket om att bartender-yrket inte alls var ett yrke ”Det är en livsstil!”. Jag hade nu inga drömmar om att byta livsstil utan var helt nöjd med att vara matjournalist på magasinet Allt om Mat, med visst ansvar för drinkarna i tidningen. Kursen gav dock mersmak och jag ville skaka drinkar så ofta jag kom åt.
Svårt med full bar i ett skafferi
Min dröm var att ha en nästintill full bar hemma, så att alla som kom på besök skulle kunna önska sig vilken drink som helst! Och jag skulle bara, helt coolt, gå fram till skafferiet, ställa mig på en pall och leta i minst 30 minuter efter rätt flaskor, hinna bli svettig och ganska arg innan jag hittade dem i mitt superdjupa skafferi och sedan skaka ihop vald drink.
Nu visade det sig att jag själv nog var den mest drinkintresserade av mina vänner. När de kommer på besök har de inte alltid en favoritdrink utan säger ofta: Överraska mig! Eller: Jag tar det du tar! De är också väldigt snälla så om jag istället för att fråga helt enkelt bara erbjuder dem en drink så tar de tacksamt emot den utan knussel. Det är faktiskt ingen som någonsin blivit sur för att de inte får välja vilken drink de vill när de kommer på besök. Alla blir glada för en blandad drink – vilken som helst!
Barskåp – vilken underbar grej!
När jag kommit fram till denna lärorika slutsats var det som förgjort att få slut på alla de där knasiga likörerna som stod och tog plats, Jag ordnade drinkfester och hängde upp recept på köksskåpen. Alla fick blanda sina egna drinkar och vi hade kul. Gästerna som kom hade ofta med sig någon liten flaska som present. Vilket ledde till en ny drinkblandarfest. Ja så där har jag nu hållit på i ganska många år.
Sedan vi skaffade stugan är det enklare. Här har jag ett barskåp! Det blir mycket tydligt vad som går år hos oss och vad som blir kvar. Jag har en del råd och tips till dig som vill ha en bra basbar. Ett är att inte köpa allting på en gång. Det blir fruktansvärt dyrt! Men det funkar inte heller att börja med EN flaska sprit. Då tar det slut alldeles för fort.
Subjektiva tips för basbaren
Sedan får du ju ta mina råd för vad de är – högst subjektiva. Jag tycker ju om allting, men vet du med dig att du hatar gin eller fin tequila, hoppa över detta. Är din favoritdrink Margarita så är tequilan däremot given. Även om andra gillar gin, är det inte din favorit så köp det inte. Hemma hos dig kan ginälskare få dricka något annat. Som din favoritdrink till exempel!
Jag har en vännina som innan en middag hos mig sa: Jag tycker det är så slött med folk som bara bjuder på bubbel som fördrink. Point taken. Hennes favoritdrink är Margarita. Så Margarita fick hon! Och sedan hon uttalade dessa ord har de liksom suttit i ryggmärgen. Inte bara de gånger då hon kommer på middag utan jämt! Fördrink ska det vara.
Detta behövs i en bra basbar
- Gin
- Vodka
- Tequila, 100% agave
- Rom (mörk)
- Bourbon
- Cognac
- Cointreau
- Kahlùa
- torr vermouth
- söt vermouth
- bitter t ex Angostura
Utanför barskåpet är det alltid fiffigt att ha tonic, ginger beer, juicer, sodavatten, citrusfrukter, mynta, sockerlag och is. Köp gärna småflaskor med ”virke” om du inte vet att du ska ha till exempel gin tonic-partaj.
Partyis kan också vara en bra idé om du inte har stor tom frys. Den kan du ha i en kylväska i diskvasken (obs! kvar i sin påse alltså) när du ska blanda drinkar. Kör ner en rejäl skopa i att ta isen med så känner du dig som ett proffs.
Om du som jag är en älskare av Irish Coffee vill du nog ha en irlänsk whiskey i ditt barskåp. Jag tycker att bourbon är den mest användbara av alla whisky-sorter. Med den blandar jag Manhattan, goda ginger beer-drinkar och, om det kniper, även Irish coffee!
Med riktigt bra ginger beer i hemmet kan du blanda en hel uppsjö goda drinkar och även göra goda och vuxna alkoholfria alternativ.