Så lyckas du med rårakor – recept och tips
Jag la upp en bild på frasiga rårakor och tänkte att det behövs nog inte något recept. Men så kom så många frågor så nu gör jag ett ”recept” på rårakor med mina bästa tips i alla fall!
Jag älskar rårakor! Allra helst äter jag dem med Kalix-löjrom, smetana och hackad rödlök eller gräslök på. Men en vardagskväll när vi fyndat i Karma-kylen på Ica, så slinker en råraka med gravad lax, kokt ägg och skagenröra också ner helt lätt.
En stekpanna till varje råraka
Jag gör rårakor när vi är två personer som ska äta. Högst tre. För jag har bara tre stekpannor. Jag tycker att de blir bäst om de görs i varsin stekpanna. Kanske just detta är mitt bästa tips. Och att göra dem precis innan ni ska äta. De ska inte stå och gå på eftervärme utan ätas när de är krispiga på kanterna och precis har blivit mjuka rakt igenom.
Om du vill servera små rårakor som mindre förrätt går det förstås bra att göra flera samtidigt och göra dem stora som småplättar i stekpannan. Då är de betydligt enklare att vända också. Man alltså… det är ju så gott! Nog blir man väldigt glad när man får en hel stor råraka serverad bara till sig?
En otippad och supergod fyllning att göra till rårakor är – håll i hatten nu! – kallrökt lax, smetana och hjortronsylt. Detta är också en supergod fyllning i minikrustader eller på små toasts. Eller ännu hellre små finska hårda rågbröd, nappit. Men nu kom jag visst på villovägar från själva rårakan.
Rårakor – recept och tips
Jag älskar potatis i nästan alla dess former och ibland glömmer jag nästan bort hur god en råraka kan vara – i all sin enkelhet. Det som inte är så enkelt är att få den att hålla ihop när du ska vända den i stekpannan. Är du osäker så ta gärna hjälp av en tallrik eller ett lock att vända över den i.
Går den sönder lite när du ska vända den kan du pressa ihop den i stekpannan och på så sätt laga den när den fräser på andra sidan. Det brukar gå. Går det inte så döljer du skadan med toppingen.
Om jag inte ska äta rårakan med löjrom utan som här, som en middag med lax, ägg och skagenröra tycker jag att det är gott (och snyggt) med lite grön salladslök i potatisen. Om jag äter med löjrom på vill jag hellre ha löken ovanpå rårakan.
Rårakor – så lyckas du
Utrustning
- Två stekpannor
- Rivjärn
Ingredienser
- 2-3 dl potatis grovt riven
- 0,5 tsk salt
- 2 msk smör
- ev hackad salladslök
Instruktioner
- Riv potatisen grovt på rivjärnet.
- Blanda snabbt med salt i en bunke. Blanda ev i hackad salladslök.
- Hetta upp smör i två stekpannor, 1 msk i varje panna.
- Häll i 1-1,5 dl riven potatis i stekpannan och tryck ut till en råraka med stekspaden. Lite tjockare i mitten än i kanterna. Bryn på hög värme. Sänk sedan till medelvärme och låt den steka ca 4 min.
- Vänd rårakan med två stekspadar, eller ta hjälp av en tallrik eller ett lock.
- Stek andra sidan först på hög värme och sedan medelvärme i minst 5 min. Tillsätt mer smör om det behövs.
- Servera rårakorna genast med valfri topping. Här har jag lagt på gravad lax, kokt ägg och skagenröra vilket blir en fullgod måltid!