Pilgrimsmusslor med brynt sojasmör och svamp
Ibland har jag tur! Som när min kära make beställer nyårsmiddag från Erssons, glömmer bort det och bestämmer sig för att laga all mat själv med sin julklapps-sous-vide. Detta leder till att vi äter otroligt lyxig mat många dagar på raken. Här är receptet på förrätten Pilgrimsmusslor med brynt sojasmör och svamp.
Det börjar med att han lagar dessa fantastiska Pilgrimsmusslor med brynt sojasmör och svamp till mig. Jag älskar fisk och skaldjur ihop med svamp. Det blir så himla bra! Detta är inget undantag.
Inför nyårsafton handlar vi vår mat i en mindre matbutik i närheten av vår stuga där utbudet av svamp är begränsat. Men de har ostronskivling. Så vi tar det. Det blir precis lika gott med karljohan, shiitake eller champinjoner.
Pilgrimsmusslor och stektid
I lilla butiken har de heller inte stora pilgrimsmusslor som brukar finnas i lösvikt i större butiker. De har dessa pyttesmå som säljs i en påse. Absolut inte sämre i smaken, bara… små! Så om du som jag är rädd för att översteka dina musslor skulle jag låta de här pyttesmå vara lite halvfrysta när jag lägger dem i den heta stekpannan. En halv minut per sida räcker bra. Då har den fortfarande en ”rå” kärna.
Om jag inte varit allergisk mot hasselnötter hade jag rostat en näve, hackat och hällt i det brynta smöret för att få lite knaprighet. Men nu är det som det är. Du kanske kan testa det i alla fall.
Maken drar hemifrån mitt i middagen
När vi skålat i bubbel och ätit våra pilgrimsmusslor med brynt sojasmör och svamp ringer makens telefon. Han ser stressad ut och irrar med blicken samtidigt som han säger: Åh, ja visst. Jag är på väg till er nu!
??? Var ska han gå? Vi har ju knappt börjat med middagen som HAN lovat laga till mig?
Frågetecknen är många. Det visar sig att maken beställt nyårsmeny för två från Erssons och sedan glömt bort det i ivern då han fick sin efterlängtade sous vide-apparat (han har önskat sig den sju år på raken).
Men tursamt nog bor vi bara en lång stentrappa upp från Erssons i Sickla och några älgkliv senare är han där. Lika många älgkliv upp för trappan igen så är han hemma igen, nu med en stor kartong mat i sin famn.
Förrätt nr 2 – gratinerad hummer
Förrätt nummer två denna nyårsafton blev således en halv gratinerad hummer från Erssons. Inte alls dålig, men Tomas förrätt vinner ändå. Jag kommer att göra den här rätten fler gånger och ska fundera på vad vi som inte tål de underbara hasselnötterna kan addera för att få till lite knaprighet. Pumpafrön kanske?
En annan bra grej med pilgrimsmusslorna är att du inte blir mätt alls. Tvärtom bara retar de aptiten på ett helt perfekt sätt! Hittar du stora tar du bara två per person. Men med dessa små musslor tar du fyra.
Efter två förrätter är vi ganska mätta och bestämmer oss för att spara tournedos och tilltugg till en annan dag och hoppar rakt på de tre desserterna från Erssons. Hur lyxigt att få äta oxfilé flera dagar på raken!? Och hur fina små desserter! Hur fina och goda som helst faktiskt.
Pilgrimsmusslor med brynt sojasmör och svamp
Ingredienser
- 1,5 msk smör
- 1,5 tsk japansk soja
- 0,5 msk pressad citron
- 50 gram svamp t ex shiitake, karljohan eller champinjoner
- 0,5 dl strimlad salladslök
- 150 gram pilgrimsmusslor
- olja till stekning
- salt och peppar
Instruktioner
- Bryn smöret i en kastrull. Ta från värmen och låt svalna något. Rör ner sojan och citronjuicen. Ställ åt sidan.
- Skär svampen i mindre bitar och fräs hastigt i en het panna med lite olja. Vänd ner salladslöken och låt fräsa med. Salta och peppra lätt.
- Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek musslorna ca 1 minut på varje sida om de är stora, en halv minut om de är små. Salta försiktigt.
- Fördela svampblandningen på ett fat. Lägg musslorna ovanpå. Skeda över smöret. Servera genast.