Fyllning till vegetariska piroger – recept och tips
Att baka piroger är ett företag men med mina enkla tips går det relativt smidigt. Det här receptet på Fyllning till vegetariska piroger med kronärtskocka och feta är lakto-ovo-vegetariskt och fyllningen är lika god som den är enkel att göra!
Gå till receptEftersom det är ganska mycket jobb med att göra piroger har jag gjort en superenkel fyllning. Du köper färdiga inlagda kronärtskockshjärtan, grillad paprika och blandar med ricotta, feta och fint rivet citronskal. Klart!
Fyllning till vegetariska piroger
Den här fyllningen blir precis lagom ”blöt” om du är noga med att hälla av all olja från både kronärtskocka och paprika. Det räcker med det som blir kvar i grönsakerna efteråt, blandat med feta och ricotta. Ska du servera pirogerna med sallad kan du använda oljan från grönsakerna i vinägrett, då den har god smak från örter.
Perfekt att ha piroger i frysen!
Jag gör en hel sats deg men använder bara hälften till denna fyllning. Resten blir till Empanadas de Pina, chilenska heta köttfärspiroger med russin, oliver och kokt ägg. Vill du enbart göra denna fyllning så dubbla receptet på fyllningen och det blir lagom till till en hel sats deg.
Om du tycker om att baka piroger och kanske till och med har någon som kan hjälpa till i köket så gör dubbel sats av fyllningen. Se till att ha ett gäng piroger färdiga i frysen. De blir lika goda när du värmer dem i ugnen (på 200 grader i ca 10 min). Bästa sortens snabbmat!
Deg till piroger – grundrecept
Fyllning till vegetariska piroger
Ingredienser
- hälften av pirogdegen se recept
- 1 burk kronärtskockshjärtan (290 gram)
- 1 burk grillad paprika i olja (200 gram)
- 100 g fetaost
- 1 dl ricottaost
- 0,5 msk citronskal rivet
- 0,5 tsk salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
- Häll av kronärtskockor och paprika. Skär dem i små bitar.
- Mosa ihop fetaost med ricotta och tillsätt grönsakshacket, rivet citronskal och salt.
- Använd halva pirogdegen till denna fyllning eller gör dubbel sats om du vill använda all deg.
- Dela degen i mitten, sedan i mitten igen och igen så att du har åtta bitar. Rulla dem till bollar. Kavla ut bitarna till runda plattor, ca 15 cm i diameter.
- Lägg 3 msk fyllning mitt på degplattan. Pensla ena sidans kant med vatten.
- Vik degen över fyllningen. Pressa ihop kanterna och försök att trycka ut all luft. Det är viktigt att pirogen är tät. Försegla genom att pressa kanten med en gaffel.
- Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna på galler.
Toppengod!