Dirty Fries – recept och tips
Dirty Fries är egentligen bara pommes frites som toppas med goda grejor och smält ost. Du kan också göra dem på färsk potatis som här. Jalapeños, cheddar, rostad lök och en het dressing gör susen i mitt recept!
Gå till receptDet är söndagmorgon och jag vaknar i bäddsoffan i vardagsrummet i stugan. Klockan 7.00 är det repris på mitt favoritprogram, Hela Sverige bakar. Efteråt är det nyhetsmorgon i TV4. Där gör fantastiska Zeina Mourtada sin version av Dirty Fries. Jag dreglar och resten av morgonen tänker jag på potatis som gratinerats med ost.
Det finns ju en rätt som är perfekt för den som älskar potatis och smält ost: Raclette! Men för att tillaga denna läckerhet från Schweiz krävs både en speciell ost och ett speciellt järn och en hel del tålamod. Minst lika mycket som den som äter fondue bör ha. Då funkar Dirty Fries bättre just denna söndag.
Förenklat recept med klyftpotatis
Maken blir också inspirerad och vi vill göra en variant av Zeinas Dirty Fries. I stugan har vi en påse delikatesspotatis, massor av kryddor, en burk picklad jalapeño, cheddar, rostad lök och allt som behövs för att göra en riktigt god dressing.
Zeina gör stavar av sin potatis som hon förkokar i tre minuter. Våra små runda potatisar får bli klyftor och vi skippar förkokning för att spara disk och energi. I en folieform vänder vi runt potatisen med olja, salt, peppar och paprikapulver. Sedan bakar vi den på 225 grader i cirka 20 minuter.
Gör Dirty Fries på grillen
Vi använder folieform som vi kan köra på grillen. Det kan vara svårt att ha koll på temperaturen i en grill men med denna rätt är det inte så petigt. Bara ha koll på att potatisen är klar och inte det minsta al dente innan du gratinerar den med ost.
När potatisen är klar så lägger vi på jalapeño och ost och bakar i ytterligare fem minuter. Därefter strösslar vi rostad lök över. Min dressing gör jag enkelt genom att blanda majonnäs, chilisås (Chulula), ketchup, salt och pressad lime. Den drisslar jag över potatisen precis innan vi äter. Dressing som blir över serverar jag på sidan av. Den passar också perfekt på hamburgare.
Om jag hade haft koriander hade jag givetvis haft det på min dirty fries också. Men nu har jag inte det så det får gå utan. Och oj vad gott det är! Vill du göra en ännu enklare variant använder du frysta pommes frites som du saltar, pepprar och häller paprikapulver på innan du steker dem i ugnen. Då behöver du ingen olja.
Ha alltid rostad lök hemma!
Du kan variera dina Dirty Fries i det oändliga. Många vill ha bacon på, och inget blir ju sämre av bacon! Livets krydda. Men om du skippar bacon blir detta ett perfekt tillbehör som passar till allt och alla!
Sedan är det många som vill ha lök på Dirty Fries och det är så klart helt valfritt. Jag vill ha mina utan rå lök men med rostad lök på efteråt. Jag tror att jag har sagt det förut men det tål att sägas igen: rostad lök är ett måste i alla skafferier! Så användbart.
Dirty Fries
Ingredienser
- 1 kilo potatis i klyftor, eller frysta pommes frites
- 0,5 dl rapsolja
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 0,5 tsk paprikapulver
- 2 dl cheddar riven
- 1 dl skivad jalapeño picklad
Dressing till Dirty fries:
- 1,5 dl majonnäs Hellmans
- 2 msk chilisås gärna Chulula
- 1 msk pressad lime
- 0,5 msk ketchup
- 0,5 tsk salt
Instruktioner
- Blanda potatisen med olja och kryddor i ugnsfast form och rosta i ugnen (eller på grillen) i ca 20 minuter på 225 grader. Använder du frysta pommes frites uteslut oljan och följ instruktionerna på förpackningen.
- Under tiden potatisen tillagas, blanda dressingen och smaka av.
- När potatisen är färdig, ta ut och toppa med jalapeño och ost. Gratinera i ca 5 min eller tills osten smält.
- Ta ut ur ugnen och strö över rostad lök. Drissla över dressing. Om det blir dressing kvar, servera den vid sidan av.
- Servera genast!