Pasta med gräddig räksås – recept och tips
Recept på en riktigt god och lyxig pasta med räkor, parmesan, vitt vin, grädde och basilika. Servera Pasta med gräddig räksås med ett torrt vitt vin, gärna italienskt, och du har en perfekt festrätt.
Gå till receptVi har ätit en hel del grillat och sallad denna sommar. Ja, som alla somrar alltså. Men till slut längtar man efter en hjärtevärmande pasta, en indisk gryta, en thaiwok eller vad som helst. Så nu får det bli pasta. Jag använder mezze penne tricolore men du tar den pasta du gillar bäst. Jag är inte galen i färsk pasta, men om du älskar det så tar du så klart det.
Även storleken på räkorna är valfri. Huvudsaken är att du har cirka 400 gram skalade när du är klar. Och jag använder stora färdigkokta så de ska bara värmas som hastigast i såsen för att inte bli sega.
Det florerar något rykte om att italienare aldrig använder parmesan på fisk och skaldjur. Jag hoppas att det inte är sant, för allt blir ju som bekant godare med ost på. Den här pastan är inget undantag. Servera gärna med mer parmesan på sidan av.
Pasta med gräddig räksås
Ingredienser
- 400 gram pasta
- 0,5 msk salt
- 1,5 msk rapsolja
- 1 bananchalottenlök
- 2 vitlöksklyftor stora
- 1,5 dl vitt torrt vin oekat
- 1 kycklingbuljongtärning
- 2 dl vispgrädde
- 20 körsbärstomater delade
- 1 dl parmesan finriven
- 400 gram skalade räkor kokta
- 0,5 kruka basilika
- 0,5 dl parmesanflagor till servering
Instruktioner
- Hetta upp pastavatten och salta.
- Medan pastan kokar: Hetta upp oljan i en stekpanna och finhacka lök och vitlök.
- Fräs löken på hög värme tills den fått lite färg.
- Tillsätt vitt vin och buljongtärning. Rör om tills tärningen lösts upp.
- Häll i grädde, delade tomater och parmesan och låt koka ihop någon minut. Smaka ev av med lite salt.
- När du är nöjd med smaken, tillsätt basilika och räkor och hetta upp hastigt.
- Blanda sås och pasta och strö över parmesanflagor och ev lite mer basilika.