Mitt bästa tips – ha alltid bubbel på kylning
Mitt bästa tips (till alla som gillar bubbel) är att alltid ha en flaska på lut i kylen. Vem vet vad som måste firas härnäst? Det kan vara en sjuårig vänskapsdag på Facebook med din granne, jättemånga besökare på din blogg eller bara det underbara faktum att du lever och det är tisdag!
När jag känner mig rik köper jag hem Champagne. Några av favoriterna är Ayala, varav en extra lagrad nu är vald till Ship’s Wine på Tallink och Silja Lines båtar. Passa på att köpa med om du reser med dem! Ett tag fanns deras zero dosage på Systembolaget och då var det min absoluta favo. Hittar du den så slå till! Annars blir det gärna Palmér Blanc de Blancs, en supertrevlig huschampagne för 359 kronor (Nr 7553).
Om jag inte känner mig riktigt lika stadd vid kassa blir det bubbel av annat slag. Ofta crémant eller cava. Min favorit bland crémanter har sedan länge varit Bollingers Langlois (nr 7404).
När Langlois Crémant de Loire Brut introducerades på svenska marknaden (den enda som den såldes på i början) fick man den till det överkomliga priset av 115 pix. Nu kostar den 145, men jag vill ändå hävda att den är värd varenda krona. Så nära Champagne du kan komma utan att köpa champagne. I blindtest slår den dessutom flera av de ”billigare” champagnerna.
Jag testade André Delorme Crémant de Bourgogne i helgen och det var en mycket trevlig bekantskap. Inte exakt lika torr som Langlois men desto enklare att matcha med mat. Ja, vi drack den till goda ostar och snacks och det fungerade utmärkt. Den passade även till grillade räkor med het mangosalsa. Vinet finns i beställningssortimentet för 149 kronor (nr 74738–01). Har du redan tröttnat på Langlois kan detta vara en utmanare!
PS. Mitt näst bästa tips är att fira precis allting du kan komma på hela tiden.