Gravad lax – liten sats, recept och tips

Annons

Gravad lax är superenkelt att göra själv, men det kräver en del plats i kylen. Därför har jag gjort en liten sats på ett halvt kilo fisk, precis det som går in i min pyttelilla kyl i stugan. Jag tipsar också om goda tillbehör och tilltugg med gravad lax. Följ mitt enkla recept!

Gå till recept
ravad lax med dillstuvad potatis – en av mina många favoriträtter. Testa mitt enkla recept på gravad lax – liten sats, och njut! Till denna rätt passar en kall lager, gärna en pilsner för det låter så gott.
Gravad lax med dillstuvad potatis – en av mina många favoriträtter. Testa mitt enkla recept på gravad lax – liten sats, och njut! Till denna rätt passar en kall lager, allra helst en pilsner – för det låter så gott.

Jag älskar både gravad och rimmad lax. I vanliga fall använder jag mortlade vitpepparkorn men just nu hade jag bara finmald vitpeppar hemma i stugan och det gick bra att ta det, men då tog jag knappt en tredjedel av mängden som står i receptet.

När laxen är färdiggravad, efter cirka två dygn, så torkar jag bort kryddor och vätska med ett hushållspapper. Annars fortsätter fisken att gravas och blir ännu saltare. Och det behövs inte. Jag lägger på ny dill vid servering. Har du mycket tunna stjärtbitar av lax behöver du inte grava i två dygn, då räcker det med ett. Men använder du tjocka mittbitar så behöver fisken två dygn.

Annons
I den här pyttelilla kylen gör jag hastigt göra plats för en assiett. Och det är exakt allt som ryms!
I den här pyttelilla kylen gör jag hastigt plats för en assiett. Och det är exakt allt som ryms! (Övriga kommentarer om oordning eller diverse helfabrikat kan ni väl vara snälla och bespara mig.)

Jag älskar gravad lax med dillstuvad potatis. Finns det på en meny är det svårt att gå förbi. Så helst vill jag äta laxen så, i alla fall en gång. Sedan tycker jag att det är supergott på knäckemacka med en kall öl till. Men det här med gravlaxsås/hovmästarsås, det har jag aldrig förstått mig på. Jag älskar ju senap, men nej den är på tok för söt för min smak. Då vill jag hellre ha lite skagenröra eller inget alls till min gravlax.

Odlad lax behöver du inte frysa innan du gravar den.
Odlad lax behöver du inte frysa innan du gravar den.

Måste jag frysa laxen innan jag gravar den?

Rekommendationerna om att frysa laxen innan du gravar den gäller viltfångad fisk. Och har du turen att få tag på det så skulle jag frysa den i minst två dygn. De flesta i Sverige köper odlad lax från Norge och den behöver du inte frysa.

Hur länge håller den gravade laxen?

Den håller sig en hel vecka i kylen. Och nu när du kan det här enkla receptet är det lättare att göra det lite då och då. Men! Vill du så fungerar det också utmärkt att frysa in gravad lax. Tina den i så fall gärna sakta i kylen innan du ska äta den. Då släpper i från sig mindre vätska än när du snabbt tinar upp den.

Vad är skillnaden på gravad och rimmad lax?

  • Rimmad lax betyder helt enkelt lax som är saltad (ibland med lite socker). Den får en renare och mer salt smak och används ofta som bas för rökning eller serveras som den är.
  • Gravad lax görs med salt + socker + dill och ibland peppar eller citron. Den får ligga 1–3 dygn så att smakerna utvecklas. Resultatet blir mildare, lite sötare och mer kryddigt än rimmad lax.
  • Man kan säga att all gravad lax är rimmad (den är ju saltad), men inte all rimmad lax är gravad.

Recept med gravad lax

Rårakor med gravad lax och skagenröra

Landgång med gravad lax

Snabb laxmacka och en hyllning till den enkla matlagningen

Enkla Drinktilltugg med lax och hjortron

Recept på stuvad vitkål – perfekt tillbehör till gravad eller rimmad lax

Gravad lax – liten sats

Malin Turunen
Att grava lax är superenkelt men tar lite tid. Mellan 1 och 2 dygn beroende på hur tjock din laxbit är.
5 från 1 röst
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 2 days
Total tid 2 days 15 minuter
Kök Svenskt

Ingredienser
  

  • 500 gram lax
  • 2 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk stött vitpeppar
  • 0,5 dl dill

Instruktioner
 

  • Använd gärna den tjockaste biten av laxen. Ta bort eventuella ben och putsa bort fett.
  • Skär laxen i två bitar.
  • Blanda ihop salt, socker och vitpeppar i en mugg och gnid in laxskinnet med ca hälften av kryddorna.
  • Häll resten av saltblandningen på ”köttsidorna”. Lägg dillen på ena laxbiten och lägg ihop med den andra så att skinnet hamnar utåt.
  • Lägg i dubbla plastpåsar på ett fat och ställ i kylen i två dygn. Använder du de tunna stjärtbitarna så räcker det med ett dygn.
  • Vänd påsen någon gång under tiden laxen gravas.
  • Servera den gravdade laxen i tunna skivor som pålägg på hårdbröd eller hårt tunnbröd, till dillstuvad potatis eller på en smörstekt råraka med skagenröra. Lyx!
Keyword gravad lax
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. stok skriver:

    5 stars
    Mycket god!

5 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg