Gravad lax – liten sats, recept och tips
Gravad lax är superenkelt att göra själv, men det kräver en del plats i kylen. Därför har jag gjort en liten sats på ett halvt kilo fisk, precis det som går in i min pyttelilla kyl i stugan. Jag tipsar också om goda tillbehör och tilltugg med gravad lax. Följ mitt enkla recept!

Jag älskar både gravad och rimmad lax. I vanliga fall använder jag mortlade vitpepparkorn men just nu hade jag bara finmald vitpeppar hemma i stugan och det gick bra att ta det, men då tog jag knappt en tredjedel av mängden som står i receptet.
När laxen är färdiggravad, efter cirka två dygn, så torkar jag bort kryddor och vätska med ett hushållspapper. Annars fortsätter fisken att gravas och blir ännu saltare. Och det behövs inte. Jag lägger på ny dill vid servering. Har du mycket tunna stjärtbitar av lax behöver du inte grava i två dygn, då räcker det med ett. Men använder du tjocka mittbitar så behöver fisken två dygn.

Jag älskar gravad lax med dillstuvad potatis. Finns det på en meny är det svårt att gå förbi. Så helst vill jag äta laxen så, i alla fall en gång. Sedan tycker jag att det är supergott på knäckemacka med en kall öl till. Men det här med gravlaxsås/hovmästarsås, det har jag aldrig förstått mig på. Jag älskar ju senap, men nej den är på tok för söt för min smak. Då vill jag hellre ha lite skagenröra eller inget alls till min gravlax.

Måste jag frysa laxen innan jag gravar den?
Rekommendationerna om att frysa laxen innan du gravar den gäller viltfångad fisk. Och har du turen att få tag på det så skulle jag frysa den i minst två dygn. De flesta i Sverige köper odlad lax från Norge och den behöver du inte frysa.
Hur länge håller den gravade laxen?
Den håller sig en hel vecka i kylen. Och nu när du kan det här enkla receptet är det lättare att göra det lite då och då. Men! Vill du så fungerar det också utmärkt att frysa in gravad lax. Tina den i så fall gärna sakta i kylen innan du ska äta den. Då släpper i från sig mindre vätska än när du snabbt tinar upp den.
Vad är skillnaden på gravad och rimmad lax?
- Rimmad lax betyder helt enkelt lax som är saltad (ibland med lite socker). Den får en renare och mer salt smak och används ofta som bas för rökning eller serveras som den är.
- Gravad lax görs med salt + socker + dill och ibland peppar eller citron. Den får ligga 1–3 dygn så att smakerna utvecklas. Resultatet blir mildare, lite sötare och mer kryddigt än rimmad lax.
- Man kan säga att all gravad lax är rimmad (den är ju saltad), men inte all rimmad lax är gravad.

Recept med gravad lax
Rårakor med gravad lax och skagenröra
Snabb laxmacka och en hyllning till den enkla matlagningen
Enkla Drinktilltugg med lax och hjortron
Recept på stuvad vitkål – perfekt tillbehör till gravad eller rimmad lax

Gravad lax – liten sats
Ingredienser
- 500 gram lax
- 2 msk salt
- 2 msk strösocker
- 1 tsk stött vitpeppar
- 0,5 dl dill
Instruktioner
- Använd gärna den tjockaste biten av laxen. Ta bort eventuella ben och putsa bort fett.
- Skär laxen i två bitar.
- Blanda ihop salt, socker och vitpeppar i en mugg och gnid in laxskinnet med ca hälften av kryddorna.
- Häll resten av saltblandningen på ”köttsidorna”. Lägg dillen på ena laxbiten och lägg ihop med den andra så att skinnet hamnar utåt.
- Lägg i dubbla plastpåsar på ett fat och ställ i kylen i två dygn. Använder du de tunna stjärtbitarna så räcker det med ett dygn.
- Vänd påsen någon gång under tiden laxen gravas.
- Servera den gravdade laxen i tunna skivor som pålägg på hårdbröd eller hårt tunnbröd, till dillstuvad potatis eller på en smörstekt råraka med skagenröra. Lyx!