Recept på stuvad vitkål – perfekt tillbehör till gravad eller rimmad lax
Stuvad vitkål är ett perfekt tillbehör till både rimmad lax och isterband. När jag gör det till lax brukar jag krydda den med dill eller gräslök. Till Isterbanden piffar jag kålen med lite dijonsenap. Här är ett enkelt recept.
Stuvad vitkål till rimmad lax
Ingredienser
- 1 kg vitkål
- 5 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 2 msk Maizena redning för ljusa såser.
- 0,5 tsk salt
- 1 msk gräslök hackad, eller dill
Instruktioner
- Hacka vitkålen i små bitar.
- Hetta upp vatten och lös upp grönsaksbuljongen i en stor gryta.
- Häll i vitkålen och koka upp. Koka under lock i cirka 10 minuter.
- Kolla om kålen är mjuk. Tillsätt grädde och mjölk och koka utan lock i 5 minuter.
- Red av med Maizena till lagom konsistens, det kan behövas mera redning. Smaka av med salt.
- Rör ner hackad gräslök eller dill. Spara lite att lägga på toppen.
- Servera till rimmad eller gravad lax.
Sååå gott!