Att grava lax är superenkelt men tar lite tid. Mellan 1 och 2 dygn beroende på hur tjock din laxbit är.
Förberedelser15 minuterminuter
Tillagningstid2 daysd
Total tid2 daysd15 minuterminuter
Kök: Svenskt
Keyword: gravad lax
Author: Malin Turunen
Ingredienser
500gramlax
2msksalt
2mskströsocker
1tskstött vitpeppar
0,5dldill
Instruktioner
Använd gärna den tjockaste biten av laxen. Ta bort eventuella ben och putsa bort fett.
Skär laxen i två bitar.
Blanda ihop salt, socker och vitpeppar i en mugg och gnid in laxskinnet med ca hälften av kryddorna.
Häll resten av saltblandningen på ”köttsidorna”. Lägg dillen på ena laxbiten och lägg ihop med den andra så att skinnet hamnar utåt.
Lägg i dubbla plastpåsar på ett fat och ställ i kylen i två dygn. Använder du de tunna stjärtbitarna så räcker det med ett dygn.
Vänd påsen någon gång under tiden laxen gravas.
Servera den gravdade laxen i tunna skivor som pålägg på hårdbröd eller hårt tunnbröd, till dillstuvad potatis eller på en smörstekt råraka med skagenröra. Lyx!