Enkla Drinktilltugg med lax och hjortron
Gör drinktilltugg med norrbottnisk touch! Mitt enkla recept på Drinktilltugg med lax och hjortron i små rågchips går snabbt att fixa och blir ett perfekt tilltugg som passar lika bra till öl, vitt vin eller en god drink.
Gå till receptJag minns när jag upptäckte finska ruisnapit, alltså små hårda rågknappar av surdeg. Det är de goda hårdbrödknapparna som stansas ut ur mitten på stora brödkakor. De säljs i Finland som miniskorpor och blir ett perfekt underlag för diverse tilltugg. Förr passade jag på att hamstra dessa knappar vid varje besök i Finland och när jag var på Finska butiken i Hötorgshallen.
Rågchips – perfekt för Drinktilltugg med lax och hjortron
Men stoppa pressarna! Nu finns någonting ännu bättre. Och det finns här i Sickla. Nämligen rye crisps (eller råg crisps?). De är mer skålformade än knapparna och betydligt tunnare. Ändå håller de formen och hinner inte bli saggiga fast du gör i ordning tilltuggen i god tid. Jag hittade dessa bland krustader och småbrödet i min Kvantum-butik. De finns med olika smaksättningar också men jag föredrar de här utan kryddor.
Rye crisps kan du ha i väl sluten förpackning i ett skafferi ungefär hur länge som helst! Så råkar du på dem finns ingen anledning att inte hamstra några påsar. Har du en sådan här hemma så får du snabbt ihop supergoda tilltugg. Andra tips på topping är gubbröra, löjrom och smetana, stark ost och marmelad, rökt renstek och färskost med pepparrot.
Har det framgått att jag älskar dessa små rågchips? Jag gör det! Det är starka ord om en liten brödbit men inte desto mindre sant. Vad du än hittar på för tilltugg med rågchipsen så blir de alltid läppstiftsvänliga. Bara en sådan sak.
Najadlax – både gravad och kallrökt
Den här varianten på tilltugg med rökt lax och hjortronsylt tycker jag är en god och lite otippad kombination. Helst använder jag najad-lax, alltså lax som är både gravad och kallrökt. Men finns inte det går det utmärkt med enbart kallrökt lax.
Men hör och häpna! Jag hittade tre olika producenter av Najadlax här nere på Kvantum men ingen, jag säger INGEN rimmad lax? Vad hände med det? Är det helt ute nu eller? Jag älskar ju rimmad lax. Jag hade tänkt testa om den rimmade också funkar med hjortronsylt, då vissa får halsbränna av rökt mat, men kunde nu inte testa på grund av en stor brist här i matbutiken.
Smetana älskar jag tack vare krämigheten och den perfekta milda syran. Aningens rundare än den i till exempel crème fraiche. Men har du inte smetana går det finemang att använda den fetaste crème fraichen. Tilltuggen blir ändå toppengoda!
Norrlands guld är inte öl
Hjortronsylt är en riktig delikatess. Jag har tur som har en pappa som plockar bär och kokar sylt åt mig. Men när det kniper får jag punga ut med stålarna (den är dyr) och köpa mig en burk. Även om hjortronsylt inte är min favoritsylt – jag vet, svära i kyrkan, osv osv – så anser jag ändå att vi, som norrbottningar alltid BÖR ha hjortronsylt hemma.
Tänk om det kommer någon på besök som aldrig smakat hjortron? Lite sylt på en bit västerbottenost. Med lite Brännlands Iscider till… ja alltså. Då är även jag nära himmelen!
Drinktilltugg med lax och hjortron
Ingredienser
- 32 st rågchips (ruissipsi, Rye Crisps) av märket Linkosuo
- 100 gram najadlax eller kallrökt lax
- 1 burk smetana
- 1 dl hjortronsylt
Instruktioner
- Placera ut alla rågchips på en bricka.
- Skär laxen i strimlor.
- Ta en smörkniv och fördela ca 1 tsk smetana i varje chips.
- Lägg på laxen. Ta en tesked och klicka på ca 0,5 tsk hjortronsylt på varje chips.
Tips på drinkar som passar till Enkla drinktilltugg med lax och hjortron:
Recept på Malins enkla vodkadrink
Recept på gindrinken Gin Gin Easy
Tips på andra enkla tilltugg:
Minikrustader med romsås, avokado och rostad lök