Deg till piroger – grundrecept
Recept på Deg till piroger – grundrecept. En smidig och lättarbetad pirogdeg som räcker till 16 ganska stora piroger. Precis vad jag orkar med att kavla och pyssla med! Tips på fyllningar längre ner.
Gå till receptJag ska erkänna redan nu att jag är en otålig själ. Visst, när det gäller att hacka små fina fyrkantiga bitar av morot till en köttfärssås kan jag liksom hamna i en loop och bara hacka på. Detsamma gäller tyvärr inte när jag ska kavla ut pirogdeg, fylla dem, pensla, trycka ihop och försegla med hjälp av en gaffel.
Piroger – toppenmat att ha färdig i frysen!
Jag ledsnar ganska fort. Därför är en sats Deg till piroger – grundrecept precis lagom för mig. Det blir 16 piroger. Vet du med dig att du tvärtom blir som en maskin som bara kan fortsätta och fortsätta kavla och grejsa så gör dubbel sats av både deg och fyllningar och ladda frysen. Bättre mat att ha klar finns ju knappt! Perfekt att ha med på picknicken, stranden, ja vart som helst faktiskt.
Trixet är att få till en smidig deg som du kan kavla ut tunt utan att den fastnar i bänken. Lite mjöl kan behövas men ta inte för mycket utan bara ett tunt lager. När du fyllt din pirog är det noga att du stänger den helt och att det inte finns några hål i degen. Om du ser något hål får du lappa och laga.
Deg till piroger – grundrecept
Ingredienser
- 25 gram smör
- 2,5 dl mjölk
- 25 gram jäst
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk strösocker
- 390 gram vetemjöl
- 1 uppvispat ägg till pensling
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma blandningen över jästen. Rör tills jästen smält.
- Tillsätt salt och socker. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg som inte kletar. Använd först en slev och på slutet knåda med händerna.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Rulla den till en rulle och dela i två delar.
- Dela varje rulle på mitten, sedan på mitten igen och så en gång till, så att du har åtta bitar. Forma varje bit till en boll. Kavla ut till en rundel, ca 15 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg ca 3 msk fyllning (se separata recept) på ena halvan av rundeln.
- Pensla kanten intill fyllningen med vatten. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel. Se till att den är helt tät.
- Lägg de färdiga pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
- När ugnen är varm, pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Goda piroger men inte värda att baka eftersom råvarorna är uppgivna i mått istället för mått. Man kan lika gärna följa ett användarvänligt recept.
*vikt istället för mått
Hej Leena!
Tack för din åsikt!
Det enda som inte står i vikt är mjölk, ägg och de ingredienser som det bara ska vara 0,5 tsk av. De flesta tycker nog inte att det är mer användarvänligt att t ex ha ägg i gram men det är klart att det blir ännu mer exakt när man skriver ut alla ingredienser i vikt. Jag ska tänka på det när jag skriver bakningsrecept i framtiden.
Bästa hälsningar!
Malin
Jag tycker denna deg är toppen! Så lätt att göra pirogerna, inget kladd utan en enormt smidig deg. Tack!!!
Åh vad glad jag blir att höra detta! Och! Så påminde du mig om att det är en bra grej att göra ett gäng piroger och ha i frysen! Tack Elisabeth!
Malin
Tror Lena ville ha mått istället för vikt. Jag vet ju med att vikt är det rätta, men jag har ingen våg så uppskattar med ca mått
Hur bra recept som helst! Bortse från kommentaren ovan – Du skriver ju som sig bör och förklarar bra dessutom, t o m så mina tonårs barnbarn kan baka efter det här receptet fortsätt så!
Hej, Jag älskar när det är gram på allt eftersom jag är inte van med deg. Tack för ett gott recept
Väldigt fin deg att arbeta med, inget kladd, lätt att kavla och lätt att vika ihop pirogerna.
Spännande vegetarisk fyllning med kronärtskockshjärta, grillad paprika, feta- och ricottaost. Toppen!
Hej!
Vad roligt att du gillar dem!
Malin