Dalgona coffee – recept och tips på sydkoreanskt kaffe
Heta och kalla kaffetrender kommer och går. Just nu är Dalgona Coffee, en sydkoreansk upp och nedvänd cappuccino, det som folk googlar på mest. Att få till det perfekta skummet tycks vara en utmaning ingen matbloggare eller instagrammare kan motstå. Inte jag heller! Så här kommer ett recept på Dalgona Coffee.
Gå till receptI alla recept jag läst vispas lika delar snabbkaffe, strösocker och hett vatten till ett fluffigt skum. Detta serveras på toppen av ett glas kall mjölk med is, eller ett glas varm mjölk. Sedan kan lite kakao- eller kaffepulver pudras över.
Jag tar i och gör en sats på fyra matskedar av allt och vispar tills skummet har samma konsistens som maräng. Det håller förvånansvärt bra! Jag använder espressopulver och vispar i cirka fyra minuter. Jag skulle bara ha skum lagom till två personer och det blir på tok för mycket. Hälften hade räckt.
Skummet blir ganska bittert. Jag har testat med vanligt snabbkaffe men då fick jag inte till något skum alls.
Vi väljer att ha varm mjölk till frukostkaffet och skummet är så fast att det inte smälter ner eller försvinner ens i het mjölk. Kaffet kan stå i en halvtimme och skummet är exakt lika fast. Jag tänker att resten av kaffecrèmen kan användas som tillbehör till en chokladkaka (som jag nu genast måste baka) eller till desserter där en behöver något som är både bittert och sött.
Mina tankar om Dalgona Coffee
När jag vispar lika delar kaffe, socker och vatten, borde jag kunna räkna ut att detta blir en både söt och bitter dryck. Ändå blir jag lite snopen. Detta är för mig en dessert. Möjligen något en kan dricka mellan måltider. Men till frukost? Aldrig i livet! Det krämiga skummet är härligt och gott men bittert! Och jag är nästan aldrig sugen på sött när jag vaknar utan först som ”dessert” när jag ätit mina stekta ägg med skinka. Då slinker i och för sig både våfflor och marmeladmackor ner utan problem.
Kanske hypen runt Dalgona Coffee handlar mera om själva fotot. Att det blir en snygg kaffe? För det blir det ju. Men gillar du sött kaffe med mycket mjölk så ska du verkligen testa detta! Till sommaren testar jag att göra iskaffe på detta vis. Tror det blir riktigt bra!
OBS! Det är meningen att du ska röra om innan du dricker ”kaffet” annars blir det ju bara mjölk.
Namnet Dalgona Coffee kommer egentligen från ett godis som kaffet ska innehålla. Det är honungskakor som gräddas och säljs som streetfood i Sydkorea. De äts ofta på pinnar som stora klubbor. Väldigt sött!
Vill du testa något liknande fast godare och med spånken? Make it Irish!
Här är receptet på Iced Irish Dalgona Coffee
Dalgona Coffee
Ingredienser
- 2 msk espressopulver
- 2 msk strösocker
- 2 msk hett vatten
- 4 dl mjölk kall eller varm
Instruktioner
- Häll kaffepulver, socker och hett vatten i en djup bunke/mixerskål.
- Vispa med ballongvisp på stavmixer eller en elvisp till ett pösigt skum i ca 5 min.
- Värm mjölk, eller häll upp kall mjölk, ev med is, i två glas. Toppa upp med den fluffiga crémen.
- Pudra över lite kakao eller espressopulver. Servera gärna med sugrör med sked på.
Mums prefekt dessertdryck!
Så otroligt gott, bästa dalgonareceptet jag hittat hittills!
Lätt den godaste dalgona jag testat. Tack för grymma recept.
Det där skummet är ju döö starkt. Ska man inte göra om innan man dricker? Blir ju bara mjölk man får i sig annars.
Hej Klara!
JA! Du måste röra om, annars blir det ju ingenting av någonting.
Bra påpekande. Får lägga till det.
Spännande. Använder du vanligt espressopulver eller Nescafé Espresso?
Hej Fredrik!
Nescafé Espressopulver är det jag kört med. testade ju vanligt Nescafé mellanrost också och det blev aldrig ett skum öht!
Supergott.
Du kanske borde testa göra dalgona med Nescafé frappé: https://farbrornikos.se/2021/03/07/dalgona-kaffe-recept/