Tips för att fira liten påsk i karantän
Sedan flera veckor tillbaka sitter jag och min man i en stuga på landet. Vi kommer att fira påsken här, ganska exakt likadant som vi gjort flera andra påskhelger. För andra kanske det blir större skillnad nu när det inte kan bli stora kalas och middagar. Så här ger jag er mina bästa tips för en liten påsk på en eller tu man hand!
För det första tycker jag att det är kul att det finns påsk. Hedning, som jag nu är, fokuserar jag enbart på det roliga. Äta ännu mera ägg. Måla ägg. Prata om ägg etcetera. Jag fixar lite pynt och lagar några enkla sillrätter, en halv sats av silltårtan Under pälsen, gör några munsbitar med lax och dricker snaps och öl. Det är fest!
Bara att få ha ännu mera gult i stugan lättar ju upp sinnet i sig! En kan inte ha för mycket gult, resonerar jag. Och en kan inte ha för många ägg heller. Vår granne Roine som förser oss med ägg har skaffat många fler hönor denna vår och det känns tryggt.
Jag älskar sill och tycker att sill, öl och nubbe hör till något av det finaste vi har. Nu finns det ju snapsar i olika styrka och smak, men de lågalkoholnubbar som kom för några år sedan var inget för mig. Jag vill gärna ha en äkta O.P. Anderson till min sill. Men det finns massor av andra bra sorter också. Har du julsnaps eller midsommarsnaps kvar så fungerar de så klart utmärkt också till påsk.
Här tipsar jag om goda snapsar
Jag vill alltid ha en rejält lagrad ost på hårdbröd till min sill. Om jag inte får hårdbröd vill jag ändå ha osten. Sältan passar så himla fint med den söta fisken. Om det inte hade varit så himla töntigt hade jag sagt att smakerna gifter sig.
Här är en klassiker: när jag skulle leta rätt på bilderna från förra årets påsk, då jag var säker på att vi satt här på tu man hand, så letade jag mig hart när fördärvad. Hittade inte bilderna. Nej för det var ju två år sedan vi firade här förra gången. Så där är det jämt. En tycker att det var nyss men det var inte nyss.
Det här vill jag ha på mitt påskbord i viktighetsordning:
- Under pälsen – rysk silltårta
- Matjessill (med brynt smör och riven pepparrot)
- Klar inlagd sill
- Krämig inlagd sill
- Vällagrad ost
- Kyld lager
- Kryddad snaps, ej välkyld bara lagom
- Hårdbröd
- Smör
- Ägghalvor
- Kokt potatis
Under pälsen, den underbart lätta och till och med fräscha ryska silltårta som kokboksförfattaren Lena Söderström presenterade för mig, är nu ett måste varje påsk och midsommar. När det bara är jag och maken Tomas så gör jag en halv sats. Den blir så klart inte lika snygg på bild men den blir exakt lika god! Blir det något kvar kan den med fördel ätas på en hårdbrödmacka dagen efter.
Här är receptet på Under Pälsen
För mig är finska påskdesserten memma absolut inget måste. Men då det gör min make glad så är det klart vi ska ha memma! Eller mämmi, som det heter over there. Köps färdig i matbutiken och äts bäst med mängder av strösocker och ovispad grädde, eller glass. Om du inte provat denna speciella delikatess ännu kan du föreställa dig att det är som att äta en maffig stout eller porter. Öl i grötform. Hm, där sålde jag kanske inte in den så bra, men det är så jag upplever memma.
Hellre än memma tar jag en fluffig toddy till dessert. Nog behöver jag väl ännu mera ägg? Jo det gör jag. Säkert ni också.
Här är receptet på påskdrinken Äggtoddy med apelsin
Jag skriver folk på näsan
Rent allmänt är det ett hett tips att laga mat som blir överskådlig när man är få. Inte grava en halv laxsida och göra en hel lammstek bara för att ni brukar göra det. I år får ni grilla varsin entrecôte och nöja er med två till tre sorters sill om ni inte ska få fortsätta äta lax, sill och lamm tills det kommer ut genom örona på er.
Att få något sött efter maten tror jag är ett bra recept för god stämning, plus att det kan ge ork och extra kraft till att ta tag i det där pusslet, nya sällskapsspelet eller påskpysslet som ni föresatt er. Glöm inte desserten med andra ord!