Äggmuffins – perfekta mellanmål och på picknick
Vi gör ofta äggmuffins i muffinsform av plåt. I dem kan lite vad som helst åka ner, ädelost, tomater, pesto, bacon, skinka och annat som vi hittar i kylen. Här kommer ett recept som du sedan kan utveckla efter din egen smak!
![Beroende på ugn tar det 15-20 minuter innan äggmuffins får fin färg.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2020/05/recept-aggmuffins-spis-1024x657.jpg)
Det är viktigt att du kommer i håg att olja plåten innan du bakar dina muffins. Ägg fastnar något förskräckligt annars och halva muffinsen blir kvar i plåten. Så vill vi inte ha det. Pensla eller använd hushållspapper för att smörja formen. Det kanske funkar med sådan där olja som finns på sprayburk också men det har jag inte testat.
Muffinsformen en kär vän
![Har du en muffinsplåt är det snabbt gjort att slänga ihop supergoda äggmuffins.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2020/05/recept-aggmuffins-plat-1024x768.jpg)
I just dessa muffins döljer sig superhet ost på tub från Kavli, läs mer om Kavlis heta mjukost här! , bacon, chili- och tomatpesto, ädelost och ja, så klart – ägg. Men ibland blir det parmesan, mozzarella, tomater och basilika, andra gånger majs, fetaost och salami. Här är helt enkelt ett perfekt läge för skåprens!
![Så här crazy ser äggmuffins ut när du tar ut dem, men de sjunker snabbt ihop till ätbar storlek.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2020/05/recept-aggmuffins-stora-1024x778.jpg)
Jag tror att jag och min man Tomas äter mest ägg i hela Sverige. Vi äter i alla fall mest ägg här i lilla byn Ola! Jag är, som jag tidigare nämnt, extremt tacksam att vi har en bonde som granne som säljer finfina ägg till oss. Hans hönor verkar ha det fint och det är kul med närproducerat.
![Äggmuffins när de sjunkit ihop till ätvänlig storlek. Ett perfekt mellanmål eller att ha med sig på picknick.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2020/05/recept-aggmuffins-bild-1024x644.jpg)
Äggmuffins som matigt snacks till drinken
Varje dag börjar med ägg till frukost, antingen två stekta var, eller fyra i en äggröra. Till lunch brukar det bli omelett eller frittata med gårdagens rester. Salsa, kött, fetaost och sallad, allt går ner i den! Om vi blir hungriga mellan måltiderna har vi äggmuffins, eller bara kokta ägg att stilla hungern med.
Även om dessa äggmuffins oftast äts som frukost eller mellanmål hemma hos oss kan de passa fint även på en liten buffé, eller som matigare snacks till en drink. De blir lite flottiga som servera med servetter till.
![](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2020/05/recept-aggmuffins-bild1-320x320.jpg)
Äggmuffins med bacon
Ingredienser
- 1 pkt bacon
- 6 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk mjukost gärna het från Kavli
- 0,5 dl röd pesto
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°. Vispa upp äggen, salta och peppra.
- Smörj muffinsformen med neutral olja.
- Bottna varje muffinsform med bacon. Spritsa lite mjukost på baconet.
- Häll i äggvispet och klicka i pesto och lägg i bitar av bacon.
- Baka i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills de reser sig och fått fin färg. Beroende på ugn kan det ta upp till 20 min.
- Ta ut och låt svalna, de sjunker ihop då.