Raggmunkar med fläsk och lingonsylt – svensk husmanskost
Ett enkelt recept på vår svenska klassiker Raggmunkar med fläsk och lingonsylt. Husmanskost när den är som bäst!
När snön yr utanför fönstret här på åttonde våningen så känner jag ett starkt behov av något riktigt mättande och trösterikt. Maken har köpt rimmat bogfläsk från Karma-kylen nere på Ica som vi måste äta upp. Då blir valet enkelt: Raggmunkar med fläsk och lingonsylt.
Raggmunkar kan ses som något av det svenskaste vi har, kanske tack vare tillbehören, lingonsylt och stekt salt fläsk. Men rätten finns lite här och där, i England och flera länder i Central- och Östeuropa. Ofta liknar de potatispannkakorna våra tjockare potatisbullar och serveras med äppelmos och syrad grädde.
Det finns rätter som jag tycker är bäst att göra när vi är på tu man hand. Raggmunkar hör till dessa. Jag behöver inte varmhålla dem i ugnen utan kan bara göra en liten sats och servera dem direkt från spisen. Potatisen hinner inte heller bli brun och tråkig när jag gör en sats för två personer.
Vill du göra för flera är det enkelt att dubbla receptet. Bara klicka på PORTIONER i receptet och ändra till det du vill ha. Se till att få ner potatisen hyfsat snabbt i smeten så hinner den inte bli brun. Du kan klämma ur vätska och röra ner den pö om pö om du ska riva en stor mängd.
Snåla inte på smöret!
När du ska steka raggmunkarna så tar du fram din favoritstekpanna. Oavsett om den är av gjutjärn eller har någon slags släpp-lätt-beläggning så ska du vara generös med smöret. En matsked per raggmunk. För att få riktigt frasiga raggmunkar ska du bryna smöret på hög temperatur och sedan dra ner värmen först när du stekt raggmunken en stund i det fräsande smöret. När du vänder på den, i med mer smör och höj värmen igen.
Du som är vegetarian vet säkert vad du kan byta ut det rimmade bogfläsket mot. Huvudsaken är att det är riktigt, riktigt salt.
Skillnad på rårakor och raggmunkar?
Bara för säkerhets skull, så att det inte råder några som helst tveksamheter, vill jag förtydliga att rårakor görs på enbart potatis med lite salt. Ingen pannkakssmet alltså. Raggmunkar är potatispannkakor.
Raggmunkar med fläsk och lingonsylt
Utrustning
- 2 stekpannor
Ingredienser
- 2 dl mjölk
- 1 dl mjöl
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 450 gram potatis
- smör till stekning
- 300 gram rimmat bogfläsk
- lingonsylt
Instruktioner
- Häll 1 dl mjölk i en bunke och rör ut mjölet med en visp. Häll sedan i resten av mjölken och rör till en slät smet.
- Tillsätt ägg och salt. Rör om och låt stå och svälla medan du skalar och river potatisen.
- Skala och riv potatisen grovt. Krama ur så mycket vätska du kan ur potatisen och rör ner den i pannkakssmeten.
- Hetta upp två stekpannor på högsta temp.
- Skiva bogfläsket. Smält 1 msk smör i varje stekpanna.
- Stek bogfläsket så att det får färg i den ena stekpannan. Dra ner värmen till medel.
- När smöret är brynt, häll i raggmunkssmet och stek i några minuter på full värme. Sänk till medelvärme och stek i minst 5 min till.
- När Raggmunken fått fin färg och börjar stekas igenom, vänd den med hjälp av två stekspadar. Stek andra sidan minst 5 min.
- Servera raggmunken genast med det stekta fläsket och lingonsylt.