Recept på Tacos al Pastor – mexikansk marinad
Min förenklade variant på Tacos al Pastor är det bästa du kan göra om du får rester när du grillat. Tillagad kyckling, nöt eller fläsk skärs i bitar och läggs i smakfull marinad. Stek och servera med varma tortillas, ananassalsa och fetaost. Här kommer ett av mina bästa taco-recept!
Den här marinaden fungerar till kött, eller veganska livsmedel som inte är tillagade ännu också. Den fungerar även till fisk och räkor. Men det här är mitt favoritsätt att använda den. Vi lagar väldigt mycket kyckling och fläskkarré på grillen. Det blir alltid rester, för vi älskar rester! Och när vi lagar detta dagen efter är vi alltid överens om att det blir ÄNNU godare än rätten vi åt dagen innan.
Och innan alla mina mexikanska följare sätter sangritan i vrångstrupen: Detta är min högst personliga tolkning av Tacos al Pastor. Jag hävdar inte att det är rätt eller att detta är originalreceptet eller något annat i den stilen. Jag bara lovar att det blir fruktansvärt GOTT! Vi har även marinerat fläsk i denna marinad, grillat det på avancerat stående spett med ananasringar mellan, men det här blir godare och är så mycket enklare så nu kör vi så här ok?
Achiote/Annatto – perfekt att ha hemma
Kryddpastan achiote, eller annatto används i Mexiko, Karibien och Filippinerna som både smak- och färgsättare. Annattoträdets frukter ska användas i pastan och här har den mixats med kryddor, majsmjöl och vatten. När du öppnat plasten till pastan är det bäst att förvara den i en tätslutande påse i kylen. Annars blir den stenhård och går inte att lösa upp.
Achiote finns att beställa från flera nätbutiker. Jag kör på med den mexikanska, andale.se, och passar på att beställa mexikansk oregano och lite andra bra saker. Mexikansk oregano har en annan smak än den vi är van att krydda pizzan med. Den har en hetta i eftersmaken, och en viss syrlighet när du tuggar på den. Den är helt enkelt fantastisk! Den kommer i en rejäl förpackning men var lugn, du kommer att vilja ha den på det mesta så den går åt! Kom bara ihåg att förvara burken mörkt och hyfsat svalt.
Så här gör du Tacos al Pastor
Har du kyckling, Oumph eller fläsk kvar från tidigare grillkväll? Bara rör ihop marinaden nedan. Skär ev ”köttet” i mindre bitar och låt ligga i marinaden minst 30 minuter. Stek sedan i olja på hög värme tills marinaden kokat in i köttet. Det går bra att köra på stekbord på grillen, men en stekpanna är mycket lättare att rengöra så jag gör det i den.
Tillbehör till Tacos al Pastor:
- Varma tortillas, helst av majsmjöl
- Ananassalsa – se recept nedan
- Färsk koriander
- Rostad lök
- Smulad fetaost
- Chulula eller annan chilisås
Recept på Ananassalsa till tacos
Marinad till Tacos al Pastor
Ingredienser
- 1 msk achiote (mexikansk kryddpasta) cirka
- 2 dl apelsinjuice gärna färskpressad
- 1 tsk salt
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1 vitlöksklyfta stor, finhackad
- 2 msk lök finhackad
- 2 tsk oregano gärna mexikansk
- 0,5 tsk spiskummin
- 2 msk olja
Instruktioner
- Blanda ut achoten i juicen med hjälp av en gaffel.
- Tillsätt i de övriga ingredienserna och rör om ordentligt.
- Lägg i grillat kött som du skurit i mindre bitar, högst 2×2 cm, och låt marinera i minst 30 min innan du steker på det.