Recept på rödbetscarpaccio med fetaostcrème och valnötter

Annons

Äntligen är det högsäsong för rödbetor! Jag älskar dem rostade och kokta, med syrlig getost eller fetaost som bryter av den söta, lite jordiga smaken. Ett enkelt och supergott sätt att servera dem är denna carpaccio med fetaostcrème och valnötter.

Gå till recept
Recept på rödbetscarpaccio med fetaostcrème och valnötter. Ett lika enkelt som gott sätt att njuta av de nyskördade rödbetorna.
Recept på rödbetscarpaccio med fetaostcrème och valnötter. Ett lika enkelt som gott sätt att njuta av de nyskördade rödbetorna.

Lycka är… när grannar, släkt och vänner kommer förbi med hemodlade nyskördade grönsaker, svamp, fisk, hemmagjord saft eller kanske till och med likör! Det är något av de bästa presenterna jag kan få.

Denna vecka har jag min mammas kusin Maggan på besök här i stugan i Ola. Jag bjuder på en enkel liten lunch i skuggan av ett äppelträd och hon bjuder på egenodlade tomater, potatis och dessa underbart vackra rödbetor. Vilken fröjd!

Annons
Mammas kusin Maggan odlar egna rödbetor, potatis och till och med tomater. Det är bästa sortens lyx att få njuta av mat som någon lagt ner så mycket energi och kärlek på.
Mammas kusin Maggan odlar egna rödbetor, potatis och till och med tomater. Det är bästa sortens lyx att få njuta av mat som någon lagt ner så mycket energi och kärlek på.

Rödbetscarpaccio typiskt 2000-talsrätt

Rödbetor passar ju geschwint till så mycket. En favorit är stekt vit fisk, kapris, potatis, rödbetor och brynt smör. Ojojojoj…. Så otroligt gott. En annan favorit är denna variant på carpaccio med ostcréme och valnötter som jag åt en variant av första gången när jag jobbade på tidningen Allt om Mat. Det måste ha varit ungefär 100 år sedan nu?

Då gjorde vi crèmen med getost (vilket blir minst lika toppengott) men nu var det feta jag hade hemma så då blev det en annan supergod ostcrème. Du tar helt enkelt det du gillar bäst eller har hemma. Jag minns att den rätten blev en paradrätt hemma i Sickla. Carpaccion garnerades då med ärtskott. Men jag är inte är ett jättefan av ärtskott så nu struntar jag i dem, men snålar inte med valnötterna som ger ett härligt knaper i rätten.

Så här fina rödbetor behöver egentligen inte mer än en klick smör och lite salt.

Rödbetscarpaccio med fetaostcrème och valnötter går utmärkt att förbererda

Rödbetscarpaccio med fetaostcrème och valnötter är en entrérätt som går utmärkt att förbereda. Koka rödbetorna i god tid och förvara dem kallt eller i rumstemperatur fram till servering. Ostcrèmen kan du också ha klar i kylen. Du kan till och med göra klart tallrikarna med skivade betor och crème och låta stå i rumstemperatur ett tag innan gästerna kommer och så bara strö över de heta nyrostade nötterna och peppra lite innan du serverar.

Spara en bit av stjälken när du ska koka rödbetorna så får de extra mycket smak. Har jag hört.
Spara en bit av stjälken när du ska koka rödbetorna så får de extra mycket smak. Har jag hört.

Rosta nötterna sist – i en oöm stekpanna

Godast blir det om du rostar valnötterna sist så att de fortfarande är varma när du serverar. Jag gjorde receptet för två (mig och Tomas) men är ni fyra så är det superenkelt att dubbla och då går hela förpackningarna åt. Jo, när du rostar nötter (i torr panna) så använd inte din bästa stekpanna. Jag vet inte hur många vi förstörde i provköket på Allt om Mat, men det var ett otal som gick åt. Alla dessa släpp-lätt-beläggningar mår riktigt dåligt av nötrostning. Har du en panna i gjutjärn skulle jag använda den.

Vintips till Rödbetscarpaccio med fetaostcrème och valnötter

Vi har ju nu den eminenta tjänsten med abonnemang på vin från Vinoteket som jag skrivit om här, där vi får hem fyra fina vita viner en gång i månaden. I augustilådan finns bland annat denna glada överraskning. Australiensiska Redheads MC1R Blonde 2018, gjord på 81% Chardonnay, 14% Viognier, 5% Roussanne. På ren chansning visar sig detta vin vara en perfekt matchning till de söta, lite jordiga rödbetorna med den saltsyrliga ostcrèmen och de rostade nötterna. En lycklig fullträff!

Rödbetscarpaccio med fetaostcrème och valnötter

Malin Turunen
En perfekt förrätt som du kan ha väl förberedd. Receptet dubblar du enkelt och blir av med hela förpackningarna.
5 från 1 röst
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Förrätt
Portioner 2 personer

Ingredienser
  

  • 2 rödbetor stora, eller 4 små
  • 0,5 pkt fetaost 75 gram
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 krm salt
  • 2 nävar valnötter
  • 1 krm svartpeppar

Instruktioner
 

  • Skölj och skrubba rödbetorna rena från jord.
  • Kapa av blasten men spar någon cm för extra smak.
  • Koka under lock i saltat vatten ca 20 min beroende på hur stora betor du har. Känn efter med potatissticka. De ska inte vara al dente utan helt genomkokta.
  • Under tiden som rödbetorna kokar: Blanda fetaost, crème fraîche och salt till en någorlunda jämn crème.
  • Spola rödbetorna under kallt vatten. Gnid av skalet, blastbitarna och toppen av betorna. Använd gärna plasthandskar.
  • När de svalnat. Skiva rödbetorna tunt gärna på mandolin.
  • Lägg ut rödbetsskivorna i cirklar på tallrikar.
  • Klicka ostcréme i mitten av tallriken.
  • Rosta valnötter i het torr stekpanna, gärna gjutjärn. Hacka dem grovt och strö över betor och ostcrème.
  • Ta några tag med svartpepparkvarnen över hela tallriken och servera genast.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg