Enkelt grötbröd – recept på liten sats
Här är ett supergott recept på Enkelt grötbröd som du gör på havregrynsgröt. Jag har gjort en liten sats men du dubblar den enkelt i receptet under ”Portioner”.
Gå till receptMin mormor Ester bakade underbara söta matbröd på grötslattar, paltspad och lite av varje som hon sparade. Och hon sparade på allt. Jag blev så sugen på hennes bröd, men jag får börja med att koka gröt då jag varken har några slattar eller någon frys här i stugan.
Liten ugn = liten sats på Enkelt grötbröd
Jag testar ett recept som låter lovande med ganska mycket gröt och inte så mycket mjöl. Möjligen blir det tokigt då jag halverar receptet. Vi har en väldigt liten ugn här, samt äter inte supermycket bröd och jag vill inte att det ska hinna bli torrt så därför vill jag baka en liten sats.
Med det här receptet är det ingen risk för saftiga bröd tyvärr. Degen jäser inte som den ska och istället för mjuka, luftiga brödkakor blir det stenkakor som man skulle kunna skada någon med. Det går inte att äta utan att tänderna ryker.
Min kusins fru Viktoria peppar mig att inte ge upp om grötbrödet och skickar mig ett recept hon hämtat från bloggen Tessan Bakar. Jag kör igång då jag har halva jästpaketet kvar. Nu går det bättre minsann! Jag får ta mer mjöl än hon har i sitt recept men i övrigt funkar det strålande bra. Det blir fluffiga, väldoftande bröd som påminner om tekakor men ändå har lite mer tugg och spänst i konsistensen. Om du vill göra en hel sats väljer du bara X2 under ”Portioner” till höger ovanför receptet.
Ett litet ras om misslyckad bakning
Jag har fått några frågor angående om man kan frysa jäst. Det kan man inte. Däremot kan du använda jästen långt efter utgångsdatum men då får du plussa på jästiden ganska rejält beroende på hur gammal jästen är. Ett paket jäst kostar runt fyra kronor (i skrivande stund) och jag har en känsla av att de som vill testa att frysa jäst inte är samma personer som svurit på att aldrig baka igen efter ett misslyckat bak. FYRA KRONOR! Tid är också pengar. För att inte tala om alla andra ingredienser som du också förstör på kuppen.
Få saker gör mig så frustrerad som misslyckade bak. Det finns en anledning till att jag älskar matlagning och inte älskar bakning. Maträtter kan man oftast fixa till lite vart eftersom. Man smakar helt enkelt av.
Bröd, det är en annan femma. De blir som de blir. Ibland bra och ibland katastrof.
Lite humor då att jag blev bagarlärling i ett surdegsbageri och var kvar i mer än ett och ett halvt år kan tyckas. Jojo, men det är en helt annan sak att få baka i ett bageri. Det gör inget att det blir mjöl överallt. Där finns stora ugnar som redan är heta. En industridiskmaskin som tar högst två minuter. Listan kan göras lång.
När jag väl tar mig an ett bak hemma ser jag framför mig de färdiga fluffiga bröden i skimrande soft ljus och kan redan känna den härliga doften. När sedan verkligheten slår till och bröden inte jäser och jag i vrede ändå kör in dem i ugnen bara för att plocka ut stenkakorna åtta minuter senare. Då är det vredens druvor jag känner. Jag tycker ändå du ska testa mitt recept på Enkelt grötbröd. Våga vinn!
Enkelt grötbröd
Ingredienser
- 3/4 dl havregryn
- 12,5 cl vatten
- 25 gram smör
- 12,5 cl mjölk
- 25 gram jäst
- 2 msk socker
- 0,5 tsk salt
- 6 dl vetemjöl cirka
Instruktioner
- Koka ihop gröten av havregryn och vatten. Tillsätt smöret och rör om tills det smält. Ta från plattan.
- Blanda i mjölken, känn att smeten är fingervarm och smula ner jästen när den nått lagom temperatur. Rör tills jästen löst upp sig.
- Rör ner socker och salt och arbeta in vetemjöl. Använd så mycket som behövs för att få en fin degkonsistens. När degen släpper från bunken är den lagom.
- Jäs under bakduk eller plastfolie i 30 minuter.
- Baka till runda tekakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
- När de är färdigjästa ska de se ut så här.
- Grädda i 250 grader i cirka 6-8 minuter.
- Låt svalna på galler.