Snabb Glögg / Gluhwein – recept på en perfekt blandning
Har köpe-glöggen blitt för söt? Tycker du att kryddorna fattas? Då tycker jag att du ska testa mitt enkla recept på Snabb Glögg / Gluhwein. En perfekt blandning som blir en frisk, kryddig och inte toksöt dryck som du kan dricka mer än en mugg av.
Gå till receptJag upptäcker att jag är väldigt sugen på glögg en sen fredagkväll då vi är på väg till stugan och inser att vi glömt att höja värmen på luftvärmepumpen (igen). På Lunda-Livs har de inte fått in glöggen ännu, men vi passar i alla fall på att köpa med pepparkakor och mögelost på tub. Säkert finns det väl NÅGON glögg i stugan från i fjol?
Det bästa av både glögg och gluhwein
Vi kommer in i en ganska kall stuga och drar på både tjocksockar och element. Jag letar först som en tokig efter kvarglömd glögg, men utan att finna någon. Då börjar jag leta efter recept på snabb glögg. ”Låt stå kallt i tre veckor” står det på de flesta. Nej det går inte.
Recepten på gluhwein är betydligt enklare. Oftast bara vin, socker, kanel och nejlikor. Men så hittar jag en påse glöggkryddor i skafferiet, en flaska rött gott vin, en citron och socker. Saken är biff! Det får bli en blandning.
Jag vet, glögg och gluhwein är inte precis samma sak. Men mitt varma och kryddade vin är en blandning av båda dryckerna och det är supergott! Så kan ni sluta bråka om namnet nu genast tack.
Se till att alltid ha glöggkryddor hemma
Om ni kan finna det i ert hjärta att testa denna variant så är jag säker på att ni inte ångrar er. Vi kan till och med ha en liten tävling om drycken den ska heta? Bästa namn vinner en jättefin pepparkaka som jag specialdesignar.
Antingen gör du den bara så här på rött vin, men vill du spetsa den förelår jag cognac. Santa Marias glöggkryddor innehåller russin, ingefära, kanel, pomeransskal, kardemumma och nejlika. Jag kommer att se till att det alltid finns en påse hemma för tillfällen som detta!
Snabb glögg / Gluhwein
Ingredienser
- 1,5 dl vatten
- 0,5 dl socker
- 1 påse glöggkryddor 37 gram
- skalet av 0,5 citron
- 1 flaska rött vin
Instruktioner
- Smält sockret i vattnet i en kastrull på medelvärme.
- Tillsätt kryddor och citronskal. Rör om hela tiden.
- Tillsätt vinet och värm försiktigt i ca 15 min. Låt det inte börja koka. Om den inte ska drickas genast kan du dra kastrullen från plattan och åta drycken stå och dra åt sig smak så länge som möjligt.
- Värm drycken igen just före servering.
- Sila bort kryddorna och häll upp glöggen i en kanna.