Snabb Glögg / Gluhwein – recept på en perfekt blandning

Vill du sätta din egen piff på glöggen men inte vänta tre veckor på att den ska bli klar? Testa mitt enkla recept på Snabb Glögg / Gluhwein.
Vill du sätta din egen piff på glöggen men inte vänta tre veckor på att den ska bli klar? Testa mitt enkla recept på Snabb Glögg / Gluhwein.

Har köpe-glöggen blitt för söt? Tycker du att kryddorna fattas? Då tycker jag att du ska testa mitt enkla recept på Snabb Glögg / Gluhwein. En perfekt blandning som blir en frisk, kryddig och inte toksöt dryck som du kan dricka mer än en mugg av.

Gå till recept

Jag upptäcker att jag är väldigt sugen på glögg en sen fredagkväll då vi är på väg till stugan och inser att vi glömt att höja värmen på luftvärmepumpen (igen). På Lunda-Livs har de inte fått in glöggen ännu, men vi passar i alla fall på att köpa med pepparkakor och mögelost på tub. Säkert finns det väl NÅGON glögg i stugan från i fjol?

Det bästa av både glögg och gluhwein

Vi kommer in i en ganska kall stuga och drar på både tjocksockar och element. Jag letar först som en tokig efter kvarglömd glögg, men utan att finna någon. Då börjar jag leta efter recept på snabb glögg. ”Låt stå kallt i tre veckor” står det på de flesta. Nej det går inte.

Recepten på gluhwein är betydligt enklare. Oftast bara vin, socker, kanel och nejlikor. Men så hittar jag en påse glöggkryddor i skafferiet, en flaska rött gott vin, en citron och socker. Saken är biff! Det får bli en blandning.

Jag vet, glögg och gluhwein är inte precis samma sak. Men mitt varma och kryddade vin är en blandning av båda dryckerna och det är supergott! Så kan ni sluta bråka om namnet nu genast tack.

Allt du behöver för att göra receptet på min snabba glögg / gluhwein: socker, vin, citron och glöggkryddor, plus lite vatten.
Allt du behöver för att göra receptet på min snabba glögg / gluhwein: socker, vin, citron och glöggkryddor, plus lite vatten.

Se till att alltid ha glöggkryddor hemma

Om ni kan finna det i ert hjärta att testa denna variant så är jag säker på att ni inte ångrar er. Vi kan till och med ha en liten tävling om drycken den ska heta? Bästa namn vinner en jättefin pepparkaka som jag specialdesignar.

Antingen gör du den bara så här på rött vin, men vill du spetsa den förelår jag cognac. Santa Marias glöggkryddor innehåller russin, ingefära, kanel, pomeransskal, kardemumma och nejlika. Jag kommer att se till att det alltid finns en påse hemma för tillfällen som detta!

Snabb glögg / Gluhwein

Malin Turunen
Ett enkelt sätt att skapa din egen glögg/gluhwein. Börja med mindre socker och smaka av eftersom om du vill ha en torrare glögg.
Inga betyg ännu
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid Drycker
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • 1 påse glöggkryddor 37 gram
  • skalet av 0,5 citron
  • 1 flaska rött vin

Instruktioner
 

  • Smält sockret i vattnet i en kastrull på medelvärme.
  • Tillsätt kryddor och citronskal. Rör om hela tiden.
  • Tillsätt vinet och värm försiktigt i ca 15 min. Låt det inte börja koka. Om den inte ska drickas genast kan du dra kastrullen från plattan och åta drycken stå och dra åt sig smak så länge som möjligt.
  • Värm drycken igen just före servering.
  • Sila bort kryddorna och häll upp glöggen i en kanna.
Keyword glögg, gluhwein, jul, varm dryck
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!

Här hittar du recept och tips för glöggfesten!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg