Rosendals Experiment 2000m2 – för en hållbar framtid
![I den här inramningen på Rosendals Trädgård fick vi prova rätter som ingår i Experiment 2000m2.](http://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2019/10/rosendal-dukning.jpg)
Vad kan vi äta om vi alla har 2000 kvadratmeter var att odla på? Det har Rosendals Trädgård tagit reda på i ett omfattande experiment. Jag får ta del av resultatet på en höstig presslunch.
![En mustig svampbuljong med torkad morot och annat gott var en värmande start på måltiden i växthuset på Rosendals Trädgård.](http://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2019/10/rosendal-soppa.jpg)
2000 kvadratmeter är så mycket odlingsyta vi har per person om vi delar lika år 2050 enligt beräkningar av FN. Det är också precis vad som behövs för en persons matkonsumtion för ett helt år. Just nu förbrukar vi i Sverige ungefär dubbelt så mycket åkermark per år. Här i Sverige har vi förstås även andra begränsningar och allt detta har Stiftelsen Rosendals trädgård tagit in i sitt arbete som nu pågått i ett och ett halvt år.
![Rosendals trädgårdsmästare Niklas Karlsson gör Experiment 2000m2 begripligt för oss gäster.](http://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2019/10/rosendal-niklas.jpg)
Rosendals trädgårdsmästare Niklas Karlsson är bra på att göra experimentet begripligt för oss som lyssnar.
Här kan du läsa mer om Experiment 2000m2
Nu har experimentet här på Rosendals Trädgård kommit så långt att man bjuder in till en hållbar matupplevelse. Sällskap på åtta personer eller fler kan boka in sig för en middag utöver det vanliga. Inramningen i ett mysigt växthus är perfekt. Vi får gå och titta på odlingarna, men i november efter middagstid är det becksvart och ingen stor idé att försöka se något. Tur då att Niklas Karlsson är så bra på att beskriva vad de sysslar med.
![](http://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2019/10/rosendal-jag-stefan-riitta.jpg)
Den 30 oktober klockan 14.00 finns det möjlighet att besöka odlingen och höra mer om forskningen som ligger bakom arbetet. Middagarna är bokningsbara tisdagar och onsdagar mellan den 22 oktober och 20 november 2019.
![Trots att vi mest ska äta grönsaker fick vi en underbar vildsvinskorv på Rosendals Trädgård.](http://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2019/10/rosendal-korv.jpg)
![Desserten är utan tvekan dagens höjdare. Blåbärsgelé, yoghurt, havre och sorbet på fläder.](http://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2019/10/rosendal-dessert.jpg)