Recept på syrlig Citronkladdkaka med lemon curd
Kladdkaka är egentligen inte min favoritsötsak. Men när jag fick smaka denna syrliga variant blev jag helt såld! Enkel att baka och den räcker till många. Här är receptet på Citronkladdkaka med lemon curd.
Jag smakade den här Citronkladdkakan uppe i Luleå hos min mamma. Hon har fått receptet av moster Ingrid. Det är superenkelt att lyckas med så länge du har en bra – icket läckande – springform. Kakan blir tung och mäktig så den räcker till många bitar. Perfekt med en kopp starkt kaffe till!
Tips för bättre sprits!
Här har jag försökt spritsa rosor för första gången. Kakdrottningen Mia Öhrn tipsar om att jag inte ska vispa grädden lika hårt nästa gång, samt eventuellt investera i en riktig sprits (inte bara de i plast som följer med engångsspritspåsarna). Mia Öhrn har förresten skrivit en av Sveriges mest sålda böcker, ”Kladdkakor”! Med ganska många uppföljare, ”Fler kladdkakor”, ”Bästa kladdkakorna” osv, så det är inte omöjligt att detta är hennes recept från början.
”Med lite lösare vispgrädde blir det nog helt perfekt! Och om du är sugen på att spritsa mer blir det ännu snyggare med en lite glesare tyll, tex Wilton 1 M eller 2 D. ” skriver hon.
Här är en hel bakbok som Mia Öhrn gjort med FB-gruppen Kakburken.
Citronkladdkaka
Utrustning
- Springform
Ingredienser
- smör att smörja formen med
- ströbröd
- 150 gram smör smält
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 citron skal och saft
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl vetemjöl
Garnering
- 1 burk lemon curd
- vispgrädde vispad
- bär eventuellt t ex vinbär eller hjortron
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en springform med ströbröd.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Tvätta en citron. Riv skalet och pressa ur saften. Rör ner i pöset tillsammans med vaniljsocker.
- Vänd försiktigt ner smält smör och vetemjöl.
- Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter. Låt kallna.
- Bred på lemoncurd och garnera med grädde och ev bär.
God men blev för lös för att ens kallas för kladdkaka. Om jag bakar den igen så kommer jag att höja ugnstemperaturen.
Oj!
För mig blev den inte alls lös. HM jag kanske måste provbaka om den! Hur som helst är det ju skillnad på ugnar förstås men helt lös ska den ju inte bli.