Mysigt, gott och grekiskt på Taverna Bazaar i Gamla stan
Grekiskt, libanesiskt och turkiskt samsas på samma meny på nya restaurangen Taverna Bazaar i Gamla stan i Stockholm. Det känns inte spretigt alls utan bara praktiskt att man kan gå till ett ställe och ändå få in alla favorit-meze.
Ryktet om bistrons död tycks vara högst överdrivet. Och oavsett om man egentligen serverar dyr finkrogsmat ska man helst ändå ska kalla sin restaurang för bistro för att hålla nere pretentionerna. Då känns det som en skön och avslappnad nyhet med en grekisk krog mitt i allt! På vår mest turisttäta gata, Västerlånggatan, ligger nu en rymlig, men ändå mysig, restaurang med libanesisk, turkisk och grekisk mat.
Jag råkar älska den libanesiska paprikaröran, mhammara, lika mycket som jag älskar den grekiska romröran, taramosalata. Jag testade också melitzanosalata, en syrlig variant på aubergineröra med fetaost och granatäpple. Taramosalatan var den godaste jag ätit! Så fluffig, och gjord på potatis, inte bröd. Senare fick vi veta att de använt sikrom i röran så det var inte konstigt att den var bra. Mhammaran var exakt så chilihet, söt och valnötsknaprig som jag älskar, och båda de rörorna gick åt, trots att vi skulle lämna plats för många rätter. Aubergineröran var möjligen i syrligaste laget men också den god. Vi tog också in moules Istanbul, men dem blev mitt sällskap så förtjust i att jag knappt hann med att smaka. Musslorna låg i tomatsås med mycket färska örter, och till fick man ett stingigt vitlökssmör.
Istället åt jag den mest magiska helstekta fisken. Det var inte helt solklart vad det var för fisk. Men hur som helst hade de stoppat in skivad fänkål i den innan de grillade den och den hade dragit åt sig en söt smak, ingen anis kändes direkt. Fisken var väldigt saftig, lossnade direkt från de många benen och jag skulle lätt gå hit igen bara för att få äta fisken. Den kom också med en rejäl klick taramosalata vid sidan av så den här rätten är i princip allt jag behöver!
Trots att både jag och sällskapet var proppmätta slank en yoghurtpannacotta ner helt utan problem. Taverna Bazaars gäster är till en ganska hög procent folk som slinker in utan att ha bokat bord. Läget gör att turister hittar hit, men jag hoppas också att stockholmarna finner denna pärla. Adressen är förresten Järntorget 78.
Det är kanske inte så ofta man tänker att: grekiskt, det är jag sugen på i dag! Men man får ju inte glömma bort hur trevligt, socialt och gott det är med alla dessa mezerätter! Den mixade köttallriken var av sympatiskt, mindre format, inte som den käftsmäll till brontosaurusportion med kött man brukar få på många libanesiska krogar då man just smällt i sig 15 meze.
Ägaren Alexander Youssef har flera krogar sedan tidigare, bland annat Koh phangan. Detta är första gången han satsar på mat från sitt hemland (Turkiet) och flera av rätterna är hans mamma Sabinas recept. Lokalen är både mysig och luftig med vackra udda lampor och Malmsten-pinnsoffor i orange. Utsikten över Järntorget och Västerlånggatan gör att man gärna sitter bredvid varandra och kikar ut över ett myllrande folkliv i Gamla stan.
Krogen är öppen från 8.00 och serverar frukost, buffélunch och à la carte-middag.
Om man går in här på deras facebook-sida och gillar den kan man vinna en middag för två.