Möra kokoskakor – recept och tips
Jag ÄLSKAR småkakor! Syltkakor hör till favoriterna men det är kul att ha flera sorter att bjuda på. Därför hittar jag på nya recept som det här på Möra kokoskakor. Jag gör små satser för att det passar min ugn bäst men jag skriver ut både hel och halv sats i receptet.
Gå till receptMördeg är favoriten
Mördeg är min favoritdeg när det kommer till bakade kakor och så har det alltid varit. Ju torrare kakor desto bättre. Finska pinnar är min favorit men efter att jag gått och blivit allergisk mot mandel törs jag knappt äta dem längre.
Då får jag hitta på egna recept på torra kakor! Jag tillsätter lite salt i degen för att väga upp den söta kokossmaken. Jag formar degen till en avlång rektangel som jag slår in i bakplåtspapper och låter vila i kylen i minst 30 minuter innan jag skär kakorna. Det blir 25 stycken av en halv sats och 50 om du gör hela, och då gör du två deg-rektanglar.
Låt möra kokoskakor vila innan du hanterar dem
Jag bakar i min pyttelilla ugn här i stugan och vill hellre baka små satser och ofta så därför gör jag halv sats. Det blir exakt en plåt till Kockums-ugnen. Jag gör kakorna små som munsbitar.
Det här receptet på Möra kokoskakor blir på riktigt extremt möra. När du tar dem ur ugnen är det viktigt att du bara drar av hela bakplåtspappret med kakorna på från den heta plåten och låter dem ligga och vila minst en halvtimme innan du börjar pilla med dem. Annars går de sönder. Efter 30 minuter är de helt hanterbara och du kan förpacka dem i en lämplig kakburk.
Möra kokoskakor
Ingredienser
Till en hel sats – 50 kakor
- 200 gram smör
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 2 dl kokosflingor
- 2 krm salt
Till halv sats – 25 kakor
- 100 gram smör
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 dl socker
- 1 dl kokosflingor
- 1 krm salt
Instruktioner
- Låt gärna smöret ligga framme en stund innan du börjar.
- Blanda smör med mjöl, socker, kokos och salt till en fin och fast deg.
- Forma degen till en avlång rektangel, två om du gör hel sats. Lägg degen på ett bakplåtspapper så blir det enklare att få den kvadratisk i formen.
- När du är klar lägger du in längden i kylen och låter vila där minst 30 min.
- Sätt ugnen på 175° och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
- Ta ut degen och skär kakor 1-1,5 cm tjocka. Lägg ut dem på plåten. De kan ligga ganska tätt då de inte sväller.
- Grädda ganska högt upp i ugnen i 10 min.
- Dra av hela bakplåtspappret från plåten och låt kakorna kallna i ca 30 min. De är mycket sköra när de är varma.
- Förpacka kakorna i en fin kakburk och glöm inte att smaka av!
Såå gott! Och enkelt👍 Jag och min son älskar dem. Det är faktiskt gott att ta dem direkt ur frysen och äta dem kalla också.
Åh vad kul att ni gillar dem och tack för tips! Det måste jag ju också testa nu då! Jag gillar kalla kakor!