Kreolsk Jambalaya på mitt sätt – recept och tips
Det finns lika många recept på Jambalaya som det finns matlagare. Jag gör den på kreolskt vis, med tomater, och har räkor i om jag ska servera den direkt. Men om jag ska ha den i matlådan skippar jag räkorna.
Gå till receptFör att slippa eventuella påhopp hävdar jag med en dåres envishet att det här är MIN version av Kreolsk Jambalaya. Och ärligt talat har jag sett så många olika recept att jag nästan kan säga att det inte finns några rätt och fel när du lagar denna klassiska allt-i-en-gryta-rätt.
Selleri, paprika och lök ett måste i kreolsk Jambalaya
Huvudsaken är att du har selleri, paprika och lök i din gryta. Ja och ris. Resten tycks kunna variera hur mycket som helst oavsett om du gör den på kreolskt- eller cajun-vis. Men vad jag förstår är den kreolska versionen att man kokar riset med tomater och i den cajunska Jambalayan gör man inte det. Och jag gillar tomatkokt ris.
Jag skulle gärna haft ockra i min, men nu finns inte det på Ica Kvantum i Sickla så det får bli utan. Jag funderar på att ha i svarta bönor också, men nu är grytan redan väldigt full. Majs hinner jag dock hälla i och det är också efter tycke och smak. Men det blir väldigt gott när man älskar majs!
Du kan gott sätta i svarta bönor i din Jambalaya det är både snyggt och gott. Och! Ska du servera den genast till många gäster så skala ett kilo stora räkor och rör ner efter att du dragit grytan från spisen. Vet du som jag, att detta kommer att bli veckans matlådor, så kanske du skippar räkorna. De blir ganska tuggiga när man värmer dem i mikron.
Allt-i-ett-rätter bland de populäraste
Allt-i-ett-gryta eller allt-i-en-långform är några av de populäraste recepten. Här är det sant att allt till slut hamnar i samma gryta, men jag fräser korv och kyckling i en stekpanna för att få riktigt bra yta på den. det blir svårare i en gryta där risken är att kycklingen blir mera kokt än stekt.
Min chili blir ganska het. Men allt det där gör du också som du vill. Du kan servera Jambalaya med chilisås på sidan av. Du kan också ha en klick kall gräddfil för att bryta av. Jag har med min som lunchlåda så det blir inget fancy pancy för min del. Den är ändå supergod!
Förbered genom att hacka och strimla
Jambalaya är som gjord för mise en place (ett franskt uttryck som betyder ”allt på plats”). Alltså att du hackar, strimlar och förbereder ingredienser och har dem i olika skålar tills de ska användas. Jag och maken Tomas gillar att laga mat tillsammans, men i vårt lilla 50-talskök är det något av en utmaning.
Jag har skaffat ett litet utfällbart galler med gummilister som jag kan lägga över vasken för att få mer ”bänkyta”. Sitter du på några fantastiska tips för hur du frigör plats eller får mer yta för att till exempel hacka grönsaker? Dela genast med dig! Som du ser behöver vi hjälp.
Vad dricker man till Jambalaya? En kall, ljus lager passar väldigt fint till denna heta och smakrika rätt. Kranvatten är också helt perfekt! Det kan krävas en hel del.
Kreolsk Jambalaya
Utrustning
- Gryta
- Stekpanna
Ingredienser
- 700 gram kycklingfilé gärna lårfilé
- 450 gram chorizo
- 2 msk olja + 2 msk olja
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 4 stjälkar selleri
- 2 röda paprikor
- 1 jalapeño
- 2,5 dl ris långkorningt
- 1 msk tomatpuré
- 500 gram krossade tomater
- 1 liter vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- 1/2 msk salt
- 1 tsk oregano
- 1 tsk timjan
- 1 tsk paprikapulver
- 2 dl majs
- 1 msk chilisås
- ev 1 kg frysta räkor stora med skal
Instruktioner
- Strimla kyckling, skiva korven på sendden och hetta upp 2 msk olja i en stekpanna.
- Fräs kyckling och korv var för sig tills de fått bra stekyta, ställ åt sidan.
- Hacka lök, vitlök, selleri, paprika och jalapeño.
- Hetta upp 2 msk olja i en gryta. Stek först löken 2 min på hölg värme. Tillsätt de hackade grönsakerna och fräs på medelvärme minst 4 min.
- Tillsätt ris och tomatpuré och rör om ordenligt.
- Häll i krossade tomater, vatten och buljongtärning samt salt.
- Krydda med oregano, timjan och paprikapulver.
- Tillsätt majs och chilisås samt korv och kyckling med stekfettet i stekpannan.
- Rör om och låt koka i minst 20 min. Späd ev med mera vatten om det behövs.
- Smaka av och tillsätt ev mer salt och chilisås. Riset ska inte vara al dente.
- Om du ska servera och äta hela rätten direkt: skala räkorna och låt dem rinna av. Dra av grytan från plattan och rör ner räkorna det sista du gör före du serverar. Spara ev några till dekoration.
Hej!
Ser gott ut kan man äta den kall ,jambalayan
Hej!
Det KAN man ju så klart, och jag är ju inte emot kall mat så den skulle passa fint att ta med sig på en picknick t ex.
Kött,räkor, tomat är 2,2 kg för 6 personer… detta utöver allt annat. Ska även laddstationen ned i grytan.
ÅTERHÅLLSAMHET,HÅLLBARHET???
Hej Lennart!
Tack för att du uppmärksammar mig på detta. Jag får ändra till 8 personer. 1 kg räkor med skal blir inte riktigt 400 gram skalade så fina beräkningar är väl tilltagna. Men även med detta i åtanke blir det mycket protein per person.
Bästa hälsningar!
Malin
Njae Lennart. Det blir lite drygt 1,5 kg protein för sex personer. För mina tonårsgrabbar är det perfekt!
Mvh Peter
Härligt Peter!
Malin
Om man vill ha i okra, hur mycket ska man då ha och när lägger man i det?
Hej!
Jag skulle sätta i 2-2,5 dl fint skivad ockra (ca 4 mm) under steg 8:
Tillsätt majs, ockra och chilisås samt korv och kyckling med stekfettet i stekpannan.
Lycka till!
Malin
Jag gjorde utan ris och en massa vatten. Istället 0,7 liter grädde samt ngr lagerblad och kryddpepparkorn. Suveränt gott.
Hej Stefan!
Ja du skapade en helt ny rätt hör jag! Underbart när man kan ha ett recept att utgå från och sedan få det till precis det man själv vill. Så kommer nya recept till!
Malin