Kladdkaka med pekannötter, salty caramel och popcorn
Jag bakar sällan kladdkaka, men när jag väl gör det så går jag all in! Både ljus och mörk choklad, plus pekannötter i smeten. Salt kolasås och popcorn på toppen. Här är recept på min bästa Kladdkaka med pekannötter, salty caramel och popcorn.
Gå till receptKladdkaka är så fantastiskt populärt i Sverige. Många barn här lär sig baka kladdkaka innan de lär sig att gå! Nej men nästan i alla fall. Kladdkaka är den perfekta vägen in i bakningens värld. Snäppet svårare än chokladbollar.
More is more gäller även Kladdkaka
Min kladdkaka är ett bevis på att Yngwie Malmsteen hade rätt när han sa: ”How can less be more? More is more!” Det vill säga en kladdkaka med extra allt! Ja, allt som jag gillar alltså. Pekannötter är ju så ofantligt gott. Och så gillar jag både trenden med popcorn på precis allting och smaken salty caramel på det mesta. Därför toppar jag min extremt kladdiga chokladkaka med salt kolasås och popcorn.
Chips med julsmaken salt kola?
Tydligen har det kommit julchips från Estrella med smaken salted caramel. Jag vet inte vad av detta, chips eller kolasås, som ska signalera jul, men sociala medier skvallrar om att chipsen är helt fruktansvärda. Jag har i skrivande stund inte hunnit testat chipsen men allt som jag har testat hittills med salty caramel (och det är en hel del) har varit till min belåtenhet. Så jag är helt klart nyfiken på chipsen. Har du testat dem och vad tycker du i så fall?
Riktig choklad i smeten
I många recept på Kladdkaka är det kakao i smeten. Jag tycker om att smälta ner riktig choklad. Och inte bara mörk vuxenchoklad. Jag spär ut den 70-procentiga med helt vanlig mjölkchoklad för att få en ”lagom” vuxen smak. Men när man toppar kladdkakan med popcorn kanske vuxenheten ändå bara är en chimär?
Jag kokar kolasås och låter den svalna så den hinner tjockna något innan jag häller den på kladdkakan och popcornen. Den här kakan blir väldigt mäktig. Men samtidigt blir den så god att det är svårt att ta en liten bit. Jag skriver att den räcker till åtta personer men beroende på sötsug kan den istället räcka till endast sex personer eller till hela tio!
Jag tycker att Kladdkaka med pekannötter, salty caramel och popcorn passar allra bäst till en kopp starkt kaffe. En smakrik stout eller porter är mitt andrahandsval.
Kladdkaka med pekannötter, salty caramel och popcorn
Utrustning
- Springform (med avtagbara kanter) ca 24 cm i diameter.
Ingredienser
- smör till formen
- ströbröd till formen
- 200 g smör
- 100 g mörk choklad 70% kakao
- 100 gram mjölkchoklad
- 4 ägg stora
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl vetemjöl
- 100 gram pekannötter grovt hackade
Kolasås:
- 0,5 dl Ljus sirap
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 msk strösocker
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 0,5 krm salt
Till garnering:
- popcorn
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
- Smält 200 gram smör och chokladen i mindre bitar på svag värme under omrörning i en kastrull.
- Ta bort pannan från värmen när drygt hälften smält och rör om tills allt har smält till en jämn smet.
- Häll chokladsmeten i en bunke och tillsätt 4 ägg, 2,5 dl strösocker och 0,5 tsk salt. Vispa till en jämn smet.
- Tillsätt vetemjölet lite i taget och vispa ihop. Häll i grovt hackade pekannötter och rör om.
- Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20 minuter. Kladdkakan är klar när mitten av kakan gungar om man stöter till formen.
- Ta bort kanten på springformen och lägg kakan med springformens botten kvar på en tallrik. Låt stelna minst 2 h i kylskåp. Eller övertäckt på balkongen/altanen om det är kallt ute.
Salty Caramel:
- Blanda 0,5 dl sirap, 0,5 dl grädde och 2 msk socker i en kastrull.
- Låt koka under omrörning ca 5 min. Rör ner 0,5 tsk vaniljsocker och 0,5 krm salt. Låt såsen svalna innan garnering.
Garnering:
- Ringla hälften av kolasåsen över kakan och strö över rikligt med popcorn.
- Ringla resten av såsen över popcornen.