Pasta med räkor och svamp – snabblagad och festlig rätt
Detta recept på Pasta med räkor och svamp har länge varit ett av mina favoriter. En snabblagad rätt så snart du skalat räkorna. Massor av god smak från tomater, vitt vin, färsk basilika och svamp.
Gå till receptAtt skala räkor kan kännas lite tröstlöst när högen med skal växer betydligt fortare än själva högen med skalade räkor. Men gör det ändå! Skillnaden på färdigskalade pyttesmå frysta räkor och de stora som du skalar själv är milsvid. Och jag gillar inte heller de skalade som ligger i lag. Det får vara lite pill och bli en massa skal helt enkelt.
Det här receptet på Pasta med räkor och svamp går att variera en massa med de kryddor du gillar bäst och kanske med andra grönsaker. Men detta är min variant och jag använder alltid lök, vitlök, squash och färsk basilika.
Hårdstekt svamp ska det vara!
Svamp och räkor passar väldigt bra ihop tycker jag. Men se till att hårdsteka svampen i olja innan du häller på tomater och vin. Annars drar de åt sig för mycket smak tycker jag. Jag vill att svampen ska smaka svamp.
Till denna rätt tycker jag att spaghetti är den bästa pastan. Men du tar så klart det du har hemma eller din favorit. I Italien får man ibland höra att man ALDRIG har parmesan till skaldjur. Varför inte? Säger jag. Allt blir ju godare med parmesan!
Jag värmer bara räkorna i såsen på slutet. Sega överkokta räkor är nämligen inte kul alls. De blir torra och sega. Då får de hellre vara lite kalla i mitten. Jag använder ju ändå kokta räkor. Ju större du hittar desto bättre.
Pasta med räkor och svamp
Ingredienser
- 500 gram räkor med skal stora 70/90
- 250 gram champinjoner
- 2 msk olja
- 1 bananschalottenlök finhackad
- 2 vitlöksklyftor finhackade
- 1 burk krossade tomater gärna Mutti
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 dl vitt vin torrt, oekat
- 1 squash liten, eller 1/2 stor
- 1 kruka basilika
Till servering:
- kokt spaghetti
- parmesan
- svartpeppar
Instruktioner
- Börja med att skala räkorna. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
- Skölj och skiva champinjonerna.
- Hetta upp olja i vid stekpanna eller kastrull. Fräs lök och vitlök på hög värme.
- Sänk värmen och tillsätt svampen. Stek ordentligt, minst 5 min.
- När svampen är genomstekt salta med ca 0,5 tsk salt.
- Häll i krossade tomater, 1 dl vitt vin och 0,5 tsk svartpeppar. Låt koka ihop och smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
- Tärna squash ganska fint. Låt puttra i såsen ca 5 min. När du är nöjd med såsen drar du den lite åt sidan, tillsätter räkorna och rör om. Låt dem bara bli varma i såsen, inte koka.
- Rör ner färsk basilika och servera med kokt spaghetti, riven parmesan och extra svartpeppar.
Här är några tips på pastarätter!
Recept på krämig pasta med salsiccia
Vegansk svamppasta – recept för många