Extra fatlagrad Linie Aquavit
I oktober lanserade O.P. Anderson sin nya ”Extra” som som lagrats två månader och smaksatts med whisky och sherry. Nu kommer Linie Aquavit Double Cask som legat sex månader på portvinsfat.
Om man ska jämföra de två så känns O.P. fortfarande mera spritig och snapsig (perfekt till vällagrad hårdost!) medan Linie Aquavit blivit så rund och söt att den fungerar bäst som avec.
All norsk akvavit lagras på sherryfat en tid, denna har alltså flyttats till portvinsfat på Madeira efteråt och av dem fått en rund god smak av vanilj och smörkola. Smak av torkad frukt och svag anis gör att vi tänker oss den till riktigt starka ostar som Västerbotten och Stilton. Den är mycket tilltalande i smaken, men den är inget till sillen. Om man prompt ska ha den till mat tror vi på de kryddigare kötträtterna som rökt renhjärta.
När vi smuttat på den en stund är vi helt överens om att vi gillar den, men tror mycket mera på den som en avec efter maten, eller helt enkelt en bra digestif för att smälta maten, än en snaps till maten. Men det är ju inte fy skam det!
Linie Aquavit Double Cask finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 299 kr för 70 cl.
O.P. Anderson Extra finns också i Systemets BS och kostar 249 kr för 50 cl.