Enklaste receptet på godaste vinbärssylten!

Annons
Vinbär – förmodligen världens bästa bär! Vinbär – förmodligen världens bästa bär!

Hallon är mitt favoritbär, smakmässigt. Men vinbär… Finns det ett bättre bär? Lättanvända, syrliga små pärlor som en kan plocka nävvis av utan att stå som böjd en ostkrok i någon myggig myrmark. Här är mitt bästa recept på vinbärssylt!

Sugen på en smarrig kaka? testa mitt recept på Snabb och enkel vinbärskaka

Vi har tre egna vinbärsbuskar men de är ganska låga, så bäst är att få plocka vinbär hos grannen Sture som har stora fina buskar där jag kan stå raklång och bara ta för mig av bärskatten.

Skillnaden på marmelad och sylt?

Jag har kollat och sökt efter svar på denna eviga fråga som tycks ha många olika svar. Sylt är ibland beskriven som lösare i konsistensen än marmelad därför att man förr bara gjorde marmelad på frukt och bär som innehåller mycket pektin. Nu gör vi ju marmelad och sylt på precis allting så du kan bara göra den och kalla den för det du tycker passar bäst!
I år har jag kokat lite saft och gjort desto mera vinbärssylt. Det går en hel del sylt hos oss på helgerna när man får käka långfrukost. Den godaste jag gjort var med vanilj i. Jag använde bourbon-vaniljstänger, men nu finns det jättebra ekologiskt vaniljpulver från Urtekram också som jag verkligen kan rekommendera.
Eftersom det skiljer sig på hur mycket pektin bären innehåller (och jag redan råkat göra stenhård marmelad en gång) så tar jag aldrig 50/50 av syltsocker och vinbär utan alltid mindre syltsocker. Hellre för rinning sylt än en du måste hacka ur burken resonerar jag.

Annons
Recept på enkel och supergod rödavinbärssylt. Så här många burkar blir det när du har tre liter bär men för enkelhetens skull så har jag gjort recept på en liter så kan du plussa på. Recept på enkel och supergod vinbärssylt. Så här många burkar blir det när du har tre liter bär men för enkelhetens skull så har jag gjort recept på en liter så kan du plussa på.
Vinbär – förmodligen världens bästa bär!

Rödavinbärssylt med vanilj

Med den här underbara sylten kan du njuta av vinbär året runt. En sats blir ca 1,5 liter.
4.38 från 24 röster
Tillagningstid 1 timme
Måltid Tillbehör
Kök Svenskt
Portioner 1 ,5 liter (cirka)

Ingredienser
  

  • 1 liter röda vinbär
  • 1/2 dl vatten
  • 500 gram syltsocker
  • 200 gram strösocker
  • 1 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver, gärna Urtekrams

Instruktioner
 

  • Koka bären med lite vatten tills de blivit något mosiga, ca 20 minuter.
  • Tillsätt syltsocker, strösocker och vanilj. Koka ytterligare 20 minuter.
  • Mixa sylten slät med stavmixer.
  • Häll upp på väl rengjorda burkar.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!

Så där! Nu kan du njuta av skörden hela hösten och vintern. Då kanske en också kan komma ihåg hur glad och nöjd en var just när en stod i solen och plockade de där bären hos grannen!

Så här nöjd var jag när jag fick plocka tre liter vinbär hos grannen! Så här nöjd var jag när jag fick plocka tre liter vinbär hos grannen!
Annons

Du gillar kanske också...

27 svar

  1. Tomas skriver:

    5 stars
    skulle nog ge den här sylten 6 stjärnor om det gått.

  2. Lisbeth skriver:

    3 stars
    Alt för mycket socker. Föredrar rinningare sylt. Kan m fördel utesluta vaniljen.

    • Malin Turunen skriver:

      Hej Lisbeth!
      Det är ju lite olika med både smak, bär och pektin så det går så klart bra att använda mindre syltsocker för rinnigare marmelad. Jag älskar vanilj men den är lätt att utesluta.
      Malin

  3. Malin paulsson skriver:

    5 stars
    Enkla och smidiga recept är vad jag älskar, detta receptet var kanon, det går lika bra att låta bli att mixa om man vill ha sylten lite mer som rårörd vinbärssylt 😊

  4. Ann-Christin skriver:

    5 stars
    Lätt recept, blev mellanting mellan sylt och marmelad. Jättegod, både till rulltårta scones.

  5. Ylwa skriver:

    5 stars
    Äntligen ett jättebra recept p röda vinbär ist f att bara göra saft el gelé.
    Supergott!

    • Malin Turunen skriver:

      Härligt att höra att du gillar sylten/marmeladen. Åt den på rostat bröd med smör och ost i morse. Mums!

  6. Anette skriver:

    Hej. Undrar om man kan frysa sylten? Mvh Anette

    • Malin Turunen skriver:

      Hej Anette!
      Visst går den att frysa, men även utan frys så håller den ju minst ett år i tät burk. Förmodligen två år!

  7. Magnus skriver:

    För att kunna veta hur många burkar eller stor burk som behövs, är det lite egendomligt att utelämna i receptet hur många liter färdig sylt det blir. Bilden med alla syltburkarna säger ingenting om hur många liter färdig sylt det blir.

    • Malin Turunen skriver:

      Hej Magnus! Det har du helt rätt i, jag ska ordna detta genast. Räkna med att det blir ca 1,5 liter färdig sylt.

    • Malin Turunen skriver:

      Nu ser jag att det står där men har hamnat under Portioner. Jag ska förtydliga. Tack för påpekandet!
      Malin

      • Mari skriver:

        Har någon testat att göra detta recept med svarta vinbär, blev det gott?

        • Malin Turunen skriver:

          Hej!
          Jag har gjort den på både röda och svarta vinbär och den blir jättegod med båda. Testa gärna och återkom med vad du tycker?
          Malin

  8. Setareh skriver:

    Hej!
    Måste man förvarar marmeladen i kylen!

    • Malin Turunen skriver:

      Hej!
      Du behöver inte ha den i kylen förrän du öppnat burken. den håller minst 2 år i skafferi. Men så snart du öppnat den är det bäst att förvara i kylen.

  9. Robin skriver:

    Hej! Mitt bärår är kanon och i helgen blir det storkok på flera av dina recept! Skummar du sylterna/marmeladerna något?

    • Malin Turunen skriver:

      Hej! Vad kul att du fått så mycket bär och att du använder mina recept! Nej jag skummar aldrig sylt eller marmelad. Jag tycker att det blir supert ändå.

  10. Annika Hedlund skriver:

    5 stars
    Hej Malin och Ni andra!
    Jag tycker att receptet på röda vinbär är helt perfekt. – Mycket smakrikt och gott och så får man användning för sina röda vinbär.
    Du får fem stjärnor av mig!

  11. Irene skriver:

    Hej, måste man ta bort alla små svarta knoppar på bären?

  12. Josefin skriver:

    4 stars
    God men jag tycker den blev mer som en marmelad än sylt 😊 kommer ta mindre syltsocker nästa gång, men jag tyckte vaniljsockret förhöjde smaken 👍

  13. Agneta skriver:

    3 stars
    Alldeles för söt, för våran smak, trots att vi minskade sockermängden.

    • Malin Turunen skriver:

      Aj då så tråkigt!
      Vi har nog ganska sura bär för den här har blivit ganska syrlig hos oss.
      Alltid tråkigt när det inte blir som man vill, särskilt när det gäller ens egna fina bär.

      Malin

4.38 from 24 votes (17 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg