Recept på Snabb och enkel vinbärskaka
En av våra vinbärsbuskar har sannerligen levererat i år. Det blev både röda vinbärsmarmelad och detta recept på Snabb enkel vinbärskaka. Den blir inte hög utan en tung, smaskig kaka som med fördel serveras med en kula vaniljglass eller vaniljsås.
Gå till receptInspirationen till detta recept hittade jag här på Mitt Kök och det är Malin Winqwist som hittat på deras recept. Jag har ändrat det och lagt till ett ägg och mer vinbär. Sedan går det bra att grädda kakan i vanlig sockerkaksform. När du smörjer och bröar formen ordentligt lossnar den utan mankemang.
Snabb och enkel vinbärskaka funkar med frysta bär
Har du svarta vinbär så funkar det så klart lika bra att använda dem. Om du har frysta bär går det också utmärkt att använda dem istället. Kakan reser sig inte mycket i ugnen utan ska vara saftig och ganska tung.
Snabb och enkel vinbärskaka
Utrustning
- Kakform, 24 cm i diameter.
Ingredienser
- 75 gram smör
- 2 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl vetemjöl
- 4 ägg små eller 3 stora
- 3 dl vinbär färska eller frysta
- ev vinbär och mynta att lägga på kakan
- florsocker att pudra över kakan
- vaniljglass eller vaniljsås att servera till
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret i en bunke i mikro. Häll i övriga ingredienser utom vinbär. Rör ihop med slev eller slickepott. Vispa inte smeten.
- Smöra och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten och strö sedan över bären.
- Grädda kakan ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
- Känn med en sticka att kakan är klar. Ta ut och låt svalna ca 15 min.
- Dekorera kakan med vinbär, mynta och pudra över florsocker med en tesil.
- Servera kakan ljummen med extra bär och vaniljvisp, -glass eller -sås.
Båda mina föräldrar är äntligen på plats i stugan. Som jag längtat efter att få träffa dem båda. Som grädde på moset kommer mammas kusin Margaretha, hennes man Becke och sonen Anders hit på namnsdagsfika.
Äntligen fick vi behålla våra vinbär
Det är sannerligen inte ofta jag kan skryta med att bjuda på saker från den egna trädgården, men plötsligt händer det! En enda vinbärsbuske har levererat så mycket bär att det räckt till många burkar marmelad/sylt och så till denna kaka. Jag älskar de syrliga vinbären så jag serverar extra bär att ösa på kakan.
Jag vet inte varför fåglarna helt ratat dessa bär i år? Vi orkar inte täcka över buskarna med nät så vi räknar med visst svinn, läs: inga bär alls. Men i år tycks inga fåglar intresserade av våra fina vinbär? Är det för att vi nu har jordgubbar, också utan nät, som drar mer? Hur som helst är det bara att njuta av den digra skörden. Jag har marmelad för hela långa hösten. Obs! jag lyckades plocka fyra jordgubbar som inte fåglarna fick.
Inget bakpulver?
Hm i originalreceptet är det ju en tsk så nu blir jag osäker! Lägg gärna till en tsk så ändrar jag i receptet!
Tack för påpekandet!!
Malin
15 minuter? Näe!
Hej!
Jag förstår inte frågan riktigt? Vill du inte låta den svalna i 15 minuter? Den ska bakas i 25 står det och svalna i 15. Men man gör ju som man vill förstås!
Malin
Jättegod
Jättegod!
Vad härligt att höra!
Malin
Otroligt enkel att göra, det gick snabbt, ingredienser som jag redan hade hemma plus en massa färska röda vinbär som jag precis hade plockat. Jag gjorde kakan i en större ugnsform för det va det jag hade och så lade jag i ca 1,5-2dl färska jordgubbar som va på sitt sista strå här i livet. så jag hade kanske sammanlagt i 5dl bär (eftersom min form va lite större) och 4 ägg!
Kakan blev absolut helt magisk och nu ska jag både frysa in och ge bort efter att jag ätit ett par stycken till frukost!
Wow det låter fantastiskt gott! Lyckos dig som hade jordgubbar som sjöng på sista versen. 🙂
Malin
Supergod och snabb när man får oväntat besök!
Jag gjorde 12 muffins av satsen istället. Det blev supergott.
Åh vilket bra tips! Det får jag också testa nu när jag har en massa vinbär. Tack!
Fantastiskt god och enkel kaka!
Härligt att höra!
Jag har sparat lite vinbär i frysen så att man kan få fram smaken av sommar lite senare i vinter också. 🙂
Malin