Recept på egna tortillas och webbshop med mexikanska produkter

Bra grejor att ha när man ska göra egna tortillas: en tortillapress, preppat majsmjöl och en bunke. Stek på grillen eller i stekpanna.
Under ett besök hos våra vänner Elin och Fredrik fick vi lära oss att göra egna tortillas. Sedan dess har vi ätit tacos nästan varje dag. Har man rätt grejer är det lätt som en plätt och nu finns en webbshop som levererar mexikanska produkter till hela Sverige!
Är du en tacogalning som inte kan få nog av mexikansk mat, eller är du bara trött på de vetetortillas som finns i matbutikerna? Oavsett är mitt råd till dig att skaffa en tortillapress och preparerat majsmjöl. Västeråsbaserade webbföretaget andale.se levererar gratis till hela Sverige om du beställer för mer än 300 kronor och det är lätt hänt eftersom de säljer både pressar, chilisåser och konserver. Man kan till och med beställa en fin molcajete! Den stora mortel som du ska stöta ihop din salsa eller guacamole i.
Just den här pressen kostar 275 kronor. Det var en sexåring som visade mig hur den skulle användas, ett tecken på att ingen stor armstyrka behövs. För tacos rullar man golfbollsstora kulor och lägger emellan plasten som följer med. Ett tryck med pressen och du har en perfekt tortilla.
Vi har ett stekbord till vår grill och där kan man steka många samtidigt men smakmässigt blir det ingen skillnad när man steker dem i en stekpanna. Helst ska de förvaras under en tallrik för att bli lite fuktiga och böjliga.
Ett fel vi gjorde första gången var att försöka få färg på dem. Det är hart när omöjligt! Och tänker man efter brukar de inte ha så mycket färg när man får dem på krogen heller. Vi testade tre sorters preppade majsmjöl varav ett var grått och gjort av blå majs. Alla tre smakade exakt likadant men de grå såg lite ut som sten så det köper jag inte igen. Det fungerar inte att köpa rent majsmjöl i vanliga butiken. Då blir det en deg som bara faller sönder.
Recept på egna tortillas
- 2 dl preppat majsmjöl (Masa Harina t ex)
- 2 dl vatten
- 0,5 tsk salt
Knåda ihop till en deg som påminner starkt om trolldeg. Helt okladdig men inte så torr att den spricker när du rullar den. Rulla en kula stor som en golfboll, och pressa till tortilla. Om du gör en stor sats så ha en blöt handduk över degen så att den inte torkar ut. Stek dem allt eftersom de blir klara och förvara under en djuptallrik.
För extra overkill kan en göra pyttesmå kulor och pressa sina egna nachos som sedan friteras och saltas.