Danerolles minipizza – tuff deg i smart förpackning
Hemmagjord pizza är en favorit i många hem. Särskilt kul är det när var och en får göra sin egen bit och välja topping. Med Dannerolles nya minipizza får du åtta små pizzor att baka ut och toppa efter behag. Här är också mitt bästa recept på tomatsås till pizza!
Vi har gjort minipizzor på färdigköpt pizzadeg från kyldisken förut, sådan som du rullar ut. Det fungerar ju också bra. Men Danerolles minipizza är ännu mer behändig att hålla på med. Den lilla burken har långt hållbarhetsdatum och tar väldigt liten plats i kylen. Du liksom vrider ut den och i pappersspiralen som blir ligger åtta små runda degbitar.
Istället för att ta ut rundlar med ett glas så får du alltså åtta färdiga degklumpar som går att trycka ut – om du är mycket tålmodig – men enklast är att mjöla diskbänken och ta fram en kavel (eller vinflaska eller vad du har till hands) och kavla ut degbitarna till polarkake-stora pizzor.
Bra att ha – pizzabagare!
Toppingen kan ju vara lite vad som helst men alltså detta med pizza bianco? När det blev hett för länge sedan undrade jag genast: VARFÖR? En av de godaste grejorna med pizza är ju just tomatsåsen? Jag antar att pizza bianco är för dem som äter pizza minst en gång i veckan och verkligen behöver variation. Jag skulle aldrig göra en pizza utan tomatsås.
Ju mer tomatsås desto bättre! Resonerar jag. Det är också därför min beställning de få gånger jag köper pizza på restaurang är: calzone med extra allt! Mer tomatsås, mer ost, mycket skinka OCH champinjoner. Helst ska den vara helt fylld. Sedan äter jag en bit i ena änden. Resten lägger jag i kylen. Jag kan sedan ta en skiva calzone, som av en märklig slags köttfärslimpa om du kan tänka dig? Till den dricker jag en kopp te. Pizzan kan räcka i flera dagar!
En annan sak jag kan störa mig på är de hyfsat moderna ”finpizzorna”. Eftersom jag inte är ett fan av torra brödkanter vill jag att min pizza, precis som min smörgås, ska vara bredd med kärlek. Det vill säga smör, eller tomatsås, ända ut på kanterna. Nu är ju finpizzan ofta hälften kanter och så lite ”otroligt fina råvaror av hög kvalitet” där i mitten. Där har ju Giretto fattat galoppen och säljer dipp till kanterna. Geni!
Här har jag skrivit mer om pizzerian Giretto
Efter allt detta gnäll kanske du tänker: men gör din egen jämarns pizza då!? Och vet du, det gör jag! Och då har jag massa tomatsås på och brer den långt ut på kanterna. Nu när vi testar Danerolles minipizza gör jag mina med tomatsås, skinka, ost och lite grön och röd pesto. Jag hade klarat mig fint utan pesto, men maken älskar pesto till allt. Han gör också två ”bianco” med pesto istället för tomatsås. De blir otroligt mycket puffigare då tomatsåsen på ett föredömligt sätt håller degen på plats.
Reslutat av Danerolles minipizza
Resultatet av Danerolles minipizzor då? Degen blir rätt så godde perfekt faktiskt! Krispig. Lagom salt. Så där god så att till och med jag äter upp kanterna. Jag tycker även att den färdiga pizzadegen som du rullar ut är jättegod, och är du ute efter ÄNNU mindre pizzor så skulle jag köpa den och ta ut rundlar med ett glas. Men för polarkake-stora pizzor är den här degen perfekt! Lätt att baka ut och väldigt god. Säljs nu i kyldisk på Ica och Coop för cirka 25 kronor.
Recept på bästa tomatsåsen till pizza
När jag gjorde en guide till matlivet på Sardinien för Fritidsresor och Allt om Mat fick jag lära mig ett och annat om tomatsås. Bland annat detta: tomatsås till pasta ska koka länge. Tomatsås till pizza ska inte kokas alls, den ska lagas klart i ugnen. Eftersom italienare vet allt om hur deras mat ska vara litar jag blint på detta. Så mycket enklare då. Här är mitt superenkla recept på egen tomatsås. Om du vill undvika socker kan du använda halva mängden agavesirap istället, men en del sötma behöver den.
Tomatsås till pizza
Ingredienser
- 1 burk finkrossade tomater gärna Mutti
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- 0,5 tsk svartpeppar
- 0,5 tsk torkad oregano
- färsk basilika hackad
Instruktioner
- Häll tomater i en skål. Har du inte finkrossade kan du använda vanliga och köra dem slätare med en stavmixer.
- Häll i alla kryddor och blanda väl. Du kan utesluta färsk basilika om du inte har det hemma.