Världens bästa sillrätt – Under pälsen
Här kommer en favorit i repris!
Eminenta kokboksförfattaren Lena Söderström har bjudit mig på den godaste sillrätten någonsin. En rysk matig men ändå fluffig tårta med matjessill i botten och rivet ägg på toppen. Ägget ska likna en minkpäls och under den döljer sig lager av olika grönsaker. Jag kan längta efter påsken bara för att få äta denna fantastiska krispiga och otippat fräscha sillrätt!
Lena berättar att hon kallar tårtan Sill à la russ.
– I Ryssland har alla ett eget recept på tårtan, ofta nedärvt i generationer. Men det här receptet har jag faktiskt hittat på själv! säger Lena.
Här är receptet ungefär som hon gör den:
Under pälsen
Ingredienser
- 3-4 ägg stora
- 2 dl rödbetor, inlagda, rivna
- 2 st morötter
- 1 äpple syrligt, rött
- 2 brukar matjessillfilé
- 2 burkar smetana eller creme fraiche
- dill och gräslök till garnering
Instruktioner
- Koka ägg i cirka 8 minuter och låt kallna. Skala ägg, morot och äpple.
- Riv rödbetorna, morot, äpple och ägg var för sig.
- Lägg ut de skurna matjessillsfiléerna på ett fat och bred över creme fraiche/smetana.
- Lägg rödbetor, morot och äpple i varsitt lager på sillen och smetanan. Avsluta med det rivna ägget.
- Garnera eventuellt med dill och/eller gräslök.
Hej Malin! Ska man äta den till bröd? Vad rekommenderas? Jag gillar potatis till min matjesill annars.
Man kan även ha kokt riven potatis i tårtan om man vill, men hela grejen, eller varför jag gillar den är ju för att den är så krispig och lätt! Och det uteblir ju lite då?
Jag äter den med gott hårdbröd med Västerbotten, Norrglimt eller stark Prästost på! Och så en kall god lager. Mums!!!
Till Under pälsen äter jag hårdbröd med salt smör och vällagrad prästost, västerbotten eller norrglimt på.
Hej Malin, för tre år sedan bjöd jag på denna rätt när jag firade påsk i Norge med mina norska vänner. De blev helt vilda av matglädje. Nu åker jag dit i helgen och vad vill de att jag ska köpa med mig, jo matjessill för det finns inte att få tag i Norge så nu blir det en favorit i repris. Den är ju sååå god!! Kram
Är det dags i år igen nu Lisa? Här i Ola blir det helt klart en liten under pälsen, på halverat recept.
Påsk och dags för denna godsak igen!