Kyckling i långpanna – allt i en form
Det här receptet på Kyckling i långpanna kom till nu när jag hade kyl- och frysrensning. Den är en av de mest uppskattade rätterna här hemma. Kycklingen lägger jag på rotsaker och svamp och toppar med fetaost och bacon. Vad kan bli fel?
Gå till receptNya genvägar från Apetit
Jag har fått nyheter att testa från Apetit: Ungsrotfrukter och Potatis & Lökblandning. Det är påsar med frysta färdighackade rotfrukter och en påse med strimlad potatis och lök. Mycket praktiskt om du har lite tid eller vill ha lite stödmat i frysen.
Förpackningen med rotfrukter (potatis, morötter och kålrötter) är på 600 gram. Och det passade fint i den här rätten när jag drygade ut dem med en hel del svamp. Har du potatis, morötter eller betor och kålrötter hemma i kylen kan du lika gärna använda dem förstås. Stektiden i ugnen blir densamma om du skär rotsakerna i små bitar.
Kyckling i långpanna med smak av timjan, bacon och fetaost
Jag älskar timjan så jag använder en hel matsked som jag blandar med salt och olja, och rotfrukter och svamp. Om du är ett större fan av rosmarin så tar du det istället. Jag har tydligen överanvänt den mexikanska oreganon som är såååå god! Så nu måste jag laga mat med andra smaker. Och timjan, svamp och bacon passar väldigt bra ihop.
När jag var redaktör på Allt om Mat var recept på ”allt i en form” mycket populära. Så att denna kyl- och frysrens-rätt blev så god och att du gör allt i samma långpanna är ett vinnande koncept. Jag älskar sås och tänker först att rätten kanske blir lite torr utan. Men det blir så mycket smak av ost och bacon att sås är helt onödigt till just den här rätten.
Vänta med disken
Det tråkiga med långpannor är att man måste diska dem. Vår är större än själva diskhon så risken att det svämmar över och att jag får vatten på mig själv och köksgolvet är stor.
För att slippa några av svordomarna rekommenderar jag att du låter alla ta för sig av maten och lägger över det som blir kvar på ett serveringsfat. Sedan häller du i lite diskmedel och varmt vatten i långpannan. Låt stå medan du äter och så kan du, eller ännu hellre någon annan, ta itu med den senare. Det brukar gå lite bättre på mätt mage.
Kyckling i långpanna – allt i en form
Utrustning
- Långpanna
Ingredienser
- 0,5 dl olja t ex rapsolja
- 600 gram rotfrukter i små bitar t ex potatis, morot och kålrot, ev frysta från Apetina
- 300 gram champinjoner stora, skurna i kvartar
- 1 msk timjan torkad
- 1,5 tsk salt
- 800 gram kycklingfilé 4 st
- 0,5 tsk svartpeppar
- 150 gram fetaost
- 140 gram bacon tärnat
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Häll 0,5 dl olja i en långpanna.
- Blanda rotsaker och svamp med olja, 1 msk timjan och 1 tsk salt.
- Skär kycklingfiléerna i tre bitar vardera. Salta dem på båda sidor med ca 0,5 tsk salt.
- Lägg dem på rotsaker och svamp.
- Krydda med svartpeppar.
- Smula över ett paket fetaost.
- Strö över tärnat bacon.
- Sätt in långpannan i mitten av ugnen och sänk till 225 grader.
- Ugnsstek i 35 minuter, eller tills allt fått fin färg.
En jättegod rätt. Enkel tillagning i långpannan. Super
Jättegott.
Låter gott, blir den bra att göra dagen innan och bara ha att värma nästa dag?
Hej!
Förlåt för sent svar!
Visst går det! Jag skulle i så fall värma under folie och på ca 200 grader. Man vill ju bara inte att kycklingen ska bli torr! Så allra godast blir den att servera direkt.
Malin