Stor Ålandsguide med matiga tips
Det finns tusen goda skäl att besöka Åland. Här har jag spaltat upp några av dem. I min Ålandsguide finns något för alla. Entreprenörerna på Åland som verkar inom gårdsturism skapar verkligen en helhetsupplevelse för besökarna. Det är aldrig ”bara en äppelodling” eller ”bara ett B&B”. Kolla in här för matiga tips och idéer inför din Ålandsresa!

Ålandsguide – ställen att besöka
Amalias Limonadfabrik/Mercedes Choclaterie
Open Water Brewery – hantverksöl
Öfvergårds äppelodling och safari
Ålands Distillery – med smak för detaljer och gin i världsklass
Ålandsguide – ställen att äta på
Smakbyn – där varje tugga smakar Åland
Ålandsguide – ställen att bo på
Villa Valentina – en italiensk agriturisimo på Åland
Mickels gård – gårdsturism med glamping, kossor, får och gamla tapeter

Åland är det närmsta utomlands jag och min man Tomas har. Vi har stugan inte långt från Grisslehamn och där man tar båten över till Eckerö på ett par timmar. Hemma i Stockholm bor vi nära Viking Lines betydligt större färjor. De tar nästan fem och en halv timme till Mariehamn. Jag och maken åker till Åland en solig junidag för att göra en guide med visst fokus på mat och dryck.

Min vän Lena Nykenän träffade jag för 13 år sedan då jag gjorde en Åbo-guide och hon jobbade på Visit Åbo. Nu har hon bytt till Visit Åland och satt ihop ett digert program för våra dagar i Mariehamn med omnejd.
Bra frukost på Viking Grace
Vi tar färjan Viking Grace till Åland och Mariehamn. Där har jag tidigare ätit frukost i lyxigaste restaurangen, men den här gången testar vi den ”vanliga” buffén. Och vet du, det finns ingen anledning att inte äta här. Så himla bra mat, fin restaurang och trevlig miljö. Här finns allt man kan önska sig på en frukostbuffé och lite till. Karelska piroger, varmrökt laxröra, våfflor, äggröra, bacon, olika pajer och omeletter, desserter och goda rågbröd på surdeg. Allt fint serverat i så pass många stationer att det inte blir någon trängsel eller långa köer.

Viking Grace – A boat with a view
När Viking Line byggde färjorna Grace och Glory så gjorde de det mesta av utsikten mot havet med massor av stora fönster. Där kan man sitta och gapa över alla gigantiska hus vid kustlinjen och små ensamma stugor på skärgårdsöarna. Eller bara blicka ut över Ålands hav och använda långögonen den korta tid man inte är bland öar. Det är helt underbart och tiden går fort då vi äter lång frukost, testar spaavdelningen, shoppar lite i taxfree och tar oss en lunchtugga innan det är dags att stiga av.

I Mariehamn bor vi på Hotell Arkipelag som nyligen renoverade alla sina rum. Hotellet är känt för sin väldigt goda frukost med idel åländska produkter. Vårt rum har balkong och utsikt över vattnet och båtarna. Och här hade vi suttit om vi haft tid, men nu är det som sagt ett digert program som väntar här på Åland.
Frukosten på Arkipelag är sannerligen superb. Fem av fem gafflar! Om du inte råkar bo här men vill gå hit för en fantastisk start på dagen är priset 22 euro. De satsar inte på att ha flest produkter på buffén, utan att servera de bästa och godaste.


Mångsidiga företagare på Åland
Det vi slås av efter att ha träffat många entreprenörer här på Åland är att det inte räcker att ha en verksamhet. Man måste ofta ha flera ben att stå på för att få det att gå ihop. Här på Åland har företagarna god fantasi och en massa energi och kunskap för att komma både på bra idéer och genomföra dem. De tar på sig evenemang och tar emot stora grupper. Just detta gör att man bör kolla så att ställena har öppet och möjlighet att ta emot innan man gör upp sin rutt. Så att de inte plötsligt är bokade för bröllop eller annat.
Jag har lagt in länkar till ställenas hemsidor eller Facebook-grupper så att man enkelt kan ta kontakt.
Några finfina Ålands-fakta:
- Åland har 16 kommuner och drygt 30.000 invånare
- Minsta kommunen ligger i skärgården och har cirka 100 invånare
- Ålands landareal: 1.556 kvadratkilometer
- Största industrier: sjöfart och turism
- Flest turister kommer från Finland och näst mest från Sverige
- Åland står för 77 procent av all äppelproduktion i Finland
Den obligatoriska turen till Taffel och ostkroken

När man är i Finland äter man inte Estrella eller OLW. Det är Taffel som gäller. Vi åker alltid hit och laddar upp med ett rejält stash inför sommarens fester. Det blir massor av snacks i stora påsar. I år lär vi oss att det går åt 35 MILJONER KILO POTATIS PER ÅR i Taffles chipsfabrik. Herreminge.
En annan obligatorisk sak på Åland är givetvis Ålandspannkakan. Vi har ätit fantastiska varianter på Mickels Gård, på hotell Arkipelags frukost och på mysiga caféet Bagarstugan i Mariehamn som är Ålands äldsta. Men! Föga anade vi att det ligger en schism bakom pannkakan. De som vi ätit har alltid varit gjorda på mannagryn, men nu får vi veta av anonyma källor att ”riktig Ålandspannkaka ska göras på risgrynsgröt”! Vi försöker få tag på detta men utan att lyckas. Det är något vi får fixa här hemma och vid en snabb googling är det Jenny Björkmans recept som dyker upp! Hon som nu driver Smakbyn och Ålands Distillery med sin man Michael Björklund.


Ett historiskt stopp på Bomarsund
Även om du inte är intresserad av historia i vanliga fall tror jag att du liksom jag kommer att bli fängslad av berättelsen om Bomarsund. Grundad av ryssarna och en gång Ålands mest magnifika byggnadsverk. Nu finns bara ruiner kvar men tack vare duktiga guider och en mycket lyckad interaktiv utställning får vi en stark känsla av hur det kan ha varit när byggnaderna fortfarande fanns.
Läs mer om Bomarsund här!

