Nytt vego med Oumph! på O´Learys
Sportbarskedjan O’Learys är nog inte det första man tänker på när vegokompisar ringer och frågar var de kan äta. Nu försöker krogen ändra sin köttiga image och satsar på nya veganska livsmedlet Oumph!
På O’Learys hamnar jag då och då på grund av att de visar hockeymatcher på tv. Det är helt enkelt ett bra sätt att få hänga med en massa luleå-bor på samma gång! Man pratar i pauserna och när de andra kollar hockey äter jag. De har alltid goda quesadillas och mycket bra salsa och gucamole. Inte alla restauranger får till det. De andra brukar käka burgare och säger att O’Learys håller mellanhög och jämn kvalitet. Våra vego/vegan-kompisar har hittills haft lite svårt att finna kul rätter i menyn men nu kan de utan problem vara med och heja fram favoritlaget.
I menyn finns numera fem rätter med sojabönsprodukten Oumph! Det är på något sätt gjort i kavlade lager vilket får det att likna fläsk, eller kyckling i texturen. Väldigt tuggigt och kanske lite som fläskkarré. Det är ingenting som pulled pork (i sås) i konsistensen utan är mycket torrare.
Jag och mannen testade alla fem rätterna. Och här kommer de i rangordning:
På första plats kommer denna fajita som är fylld med Oumph!, gucamole, pico de gallo, rostad paprika, sticklök, koriander, jalapeños och havre fraîche. Alltihop tillsammans blir en underbar smakkombination: fräscht, matigt, syrligt, salt och hett. Brödet kanske är i hårdaste laget men vem bryr sig när allt som ligger på är så gott. Obs! Mannen hade inga problem med brödet utan tyckte bara gott. Minst fyra gafflar och den rätt som jag kommer att beställa när jag låtsas vara intresserad av Luleå Hockeys matcher. (169 kr)
Även i quesadillas gör sig Oumph! mycket bra tillsammans med krämig, smält vegetabilisk ost och pico de gallo. Guacamole, salsa och havre fraîche serveras på sidan av. Dessa kostar samma som de andra vegetariska quesadillas, alltså 119 kr, men är så mycket roligare! Mycket prisvärt. Fyra gafflar.
Nachos serveras med blackenedkryddad Oumph!, BBQ-beans, grillad paprika och gratineras med vego-ost. Serveras med gucca, salsa och havre fraîche. Här ger bönorna sötkryddigt extrasting. Detta är O’Learys storsäljare och en riktigt matig och god nachotallrik. (149 kr). Också fyra gafflar.
När det kommer till hamburgare tycker jag att Oumphen blir problematisk. Den är liksom för tuggig och bitarna faller ur brödet. Sedan tycker jag att kryddningen blir för söt tillsammans med dressing och coleslaw, även om det är gott med saltgurkan till. (159 kr) Två gafflar.
Av okänd anledning har de valt att citronmarinera Oumphen och det fungerade inte alls i en caesarsallad. Citronen tar över helt och nästan skär sig mot dressingen. Inte heller texturen blir bra eftersom sallad är tuggigt i sig. Men de skulle säkert kunna göra om den på något sätt så att Oumphen passar bättre. Den här rätten är inte vegansk eftersom vitlöksbrödet har smör på (mannen ger vitlöksbrödet fyra till fem gafflar) och salladen har riven parmesan på, men det är det lilla. Om man ändå har parmesan tycker jag att man borde ösa på! (159 kr) En gaffel.
Allt som allt är jag lycklig över att det kommer nya veganska alternativ till kött. Från vegovänner har jag hört kommentarer som att Oumph! är det som mest liknar kött i både smak och textur.
Kul också att just en något grabbig kedja som O’Learys vågar satsa på ett nytt oköttigt livsmedel! Heja heja!
Heja Luleå! 🙂