Mina bästa recept för en lyckad midsommar
Midsommarafton, en högtid som i ofta firas med lekar, ringdans runt stången, sill, grillat och jordgubbstårta. I år ska vi hålla avståndet (två meter) men det finns INGET som hindrar oss från att äta gott och försöka ha det så bra som det bara går. Här är mina bästa recept för en lyckad midsommar.
Själv brukar jag och mannen fira midsommar här i stugan eller i någon annans stuga tillsammans med kompisar. Standard är start med sillunch, någon slags femkamp, tipspromenad med vätskestopp och sedan grillat till middag och fest, bastu och surrande långt in på småtimmarna.
I år ska vi umgås med distans på Väddö. Vi åker till min systers stuga och firar med henne och de två vuxna systersönerna. Vi hoppas på riktigt bra väder så att vi kan vara utomhus. Jag tar med Mölkky och räknar med att alla ställer upp.
För mig är nästan sillunchen viktigast. Ännu ett tillfälle att äta kocken och kokboksförfattaren Lena Söderströms fantastiska silltårta Under pälsen! Den har jag längtar efter sedan jag åt den i påskas.
Tillbehören lika viktiga som sillen
Jag är bara petig med två saker när det kommer till sill. Jag kan nästan äta vilken sill som helst men jag vill alltid ha kokt potatis och stark hårdost till. Helst hårdbröd också. Okej, tre saker då. Eller nej fyra förresten: öl är ett måste till sill. Många är de vinskribenter som gett sig ut på den snåriga stigen för att finna ett vin som passar till sill. Nog går det säkert. Men lätt är det inte.
Öl är den perfekta drycken till sill. Nu finns det en uppsjö roliga alkoholfria varianter att välja bland. Själv väljer jag en klassisk ljus eller möjligen lite mörkare lager. Den här från Brooklyn är en favorit. Perfekt till matjessill med brynt smör och riven pepparrot – som jag också gärna vill ha på midsommar.
Ta det lugnt och förenkla matlagningen!
Känner du på dig att det blir lite hetsigt med både lunch och middag men vill ändå bjuda på något när gästerna kommer? Förbered en enkel sillmacka!
Den kan stå klar när kompisarna kommer och kräver minsta möjliga arbetsinsats. Inte blir det mycket disk heller! Så om du känner att du inte vill spendera en massa tid inne i köket medan de andra umgås och har kul i trädgården eller på balkongen kan detta vara ett hett tips.
Ett annat tips för att dela arbetsbördan är att ha något slags knytkalas. Vissa gillar verkligen det. Själv är jag kanske för mycket av en kontrollmänniska? Jag vill helst veta att allt jag vill ha finns på bordet och hur mycket. Det kan också hänga ihop med att vi här har världens minsta kyl och ingen frys så logistiken kräver lite planering.
Drycker till midsommar
Till sillen dricker jag gärna en nubbe. Här är mina bästa snapsar till sill.
I år blir det alkoholfritt för hela slanten så jag tar nog med mig lite ingredienser för att blanda en god alkoholfri drink, kanske en Cranberry Beso! Om du inte är alkoholfri och vill bjuda på somrigaste drinken har du recept på Sparkling Summer här!
Jordgubbstårtan ett måste?
Som dessert äter många en klassisk jordgubbstårta på midsommarafton. Jag tycker att det är att krångla till det. Jag vill BARA ha jordgubbar och vispad, sötad grädde. Mums! Det blir ju knappast godare än så? Jag äter gärna desserten redan ett tag efter sillunchen. Grillmiddagen brukar nämligen bli ganska sen och utdragen. Efter middagen räcker det med kaffe och en bit choklad. Till middag brukar gästerna ha med sig saker de vill grilla och jag står för tillbehören. Här är några av mina favoriter bland grilltillbehör:
Recept på Smashed Potatoes på grillen
Recept på Snabb Cole Slaw med morot och valnötter