Jultraditioner och varför jag behöver dem
Julen är här! Med allt vad det innebär av stress, julmat, glögg och jultraditioner. Jag tänker att det är lika bra att gå all in. Julmusiken skvalar från första advent till januari och kan man egentligen äta för mycket risgrynsgröt och skinkmackor?
Vår familj var inga hysteriska julfirare under min uppväxt. Det var helt lagom. Min mamma jobbade inom handeln och förutom att hon ofta var trött av extra långa öppettider före jul, så stod hon i skvalande julmusik dagarna i ända. Jag förstår verkligen att hon inte ville gå ”all in” på julen hemma.
Kanske är det därför det slog lite slint för mig och min syster som båda firar julen i kubik om vi får chansen. Och jag menar inte att allting måste vara hemlagat och gjort från grunden. Nej nej. Tvärtom. Huvudsaken är att det finns glögg, risgrynsgröt och att julmusiken är på. Helst dygnet runt!
Tips för att minska julstressen
Det fiffiga med att leva i nutiden är att det mesta som ska finnas på ett julbord går att köpa färdigt. Om man nu vill äta julmat alltså. Sillar, gravad lax, prinskorv, finska lådor och skinka. Det enda som jag har mycket svårt för är köpes-köttbullar. Jag gör alltid Malins kryddiga julköttbullar.
Men man kan verkligen minska julstressen genom att inte ”göra allt från grunden”. Stressen minskar ännu mer om du undviker människor som försöker övertyga dig om att man måste göra allting själv och från grunden. Vi hörs efter trettonhelgen! Kan du säga till den personen.
De jultraditioner, som vi kanske tror är svenska och starkt rotade i oss, har ofta visat sig komma från andra länder eller vara ganska nya företeelser. Själv har jag ett starkt behov av att hålla fast vid det som för mig blivit starka jultraditioner.
Jag vill julpynta lagom till första advent, tända massor av ljus och fira med glögg och pepparkakor (med grönmögelost, fast mesig på tub). Risgrynsgröt äter jag bara i december månad, men då kan jag å andra sidan äta det nästan dagligen.
VI pyntar lägenheten och stugan med tomtar, ljusstakar och adventsstjärna och byter ut de vanliga dukarna mot juldukar. Jag gräddar pepparkakor och dekorerar dem samtidigt som jag svär över kristyr som kladdar och sockerpärlor som trillar ner bakom spisen.
En sorts gemenskap fast på avstånd
Men varför behöver vissa de här traditionerna? Mathistorikern Richard Tellström beskrev det så enkelt för mig en gång. ”Det hör ihop med att veta att vi alla gör samma sak samtidigt. Det är en viktig känsla av gemenskap.” Därför vill vi se Karl-Bertil Jonsson år efter år. Därför ledsnar vi inte på skinka till jul och lussebullar på Lucia.
Inte minst kan jag tänka mig att Corona tagit fram detta extra mycket i oss. Vi kanske inte kan umgås med nära och kära, men vi kan åtminstone veta att vi gör samma sak fast på olika ställen.
Glöggmingel en enkel fest att fixa
Ett ganska nytt inslag i julfirandet är diverse glöggmingel. Det gillar jag skarpt! Det kan vara svårt att samla en stor bunt vänner och familj för att fira själva julafton ihop, med allt vad det innebär. Men ett glöggmingel! Där får alla plats. Det är en enkel fest att sätta ihop och ganska kravlöst.
Här är mina tips för en enkel glöggfest
Glöggsegmentet bara växer och växer. Från att ha varit saft-, vin- eller starkvinsglögg till choklad- och lakritsglögg och nu flera olika sorters bubbelglögg. De som förfasar sig över denna utveckling har dock en hel del traditionell glögg att välja bland.
Årets glögg från Blossa hör till mina favoriter. Blossa 21 Valencia smakar solmogen apelsin och ger glöggen en välkommen syra mitt i allt det söta. Den är lika god varm som kall. Jag har provat bubblande glögg av olika märken. Godare än jag hade trott men jag vill ändå hellre rekommendera Malins bubbliga glöggdrink.
Jag såg nu att någon producerar sriracha-skinka. Okej, det är jag inte ens sugen på att testa. Men jag antar att man måste göra ganska många smakmässiga vurpor innan man kommer fram till superkombinationer som pepparkaka och grönmögelost. Så ge inte upp. Bara fortsätt experimentera vettja.
God jul och gott nytt år kära läsare!