Enkel fisk i ugn med pesto och rösti – recept och tips
Det här receptet på Enkel fisk i ugn med pesto och rösti gör du med riktigt bra hel- och halvfabrikat som är utmärkta genvägar när du inte vill spendera timmar i köket.
Nu när jag gått in för julfirandet med hull och hår så blir det väldigt många skinkmackor, ganska mycket risgrynsgröt och kanske en pepparkaka med mögelost för mycket. Inte utan att jag börjar längta efter fisk.
Vi har varit i stugan i nästan en vecka och visst är det härligt med skinkmackor och risgrynsgröt men till slut kom en stark längtan efter fisk över mig. På vår närmsta matbutik fanns ingen färsk fisk denna dag, men väl fryst MSC-märkt torskrygg i portionsbitar och det fungerar alldeles utmärkt. Du kan använda vilken vit fisk som helst. Till exempel kolja eller sej.
Färdig pesto en bra grej att ha hemma
Här i stugan tar jag ofta och gärna genvägar i min matlagning och använder både hel- och halvfabrikat. Det finns faktiskt ganska många bra sådana nu för tiden. Det sparar både disk, tid och energi.
Färdig pesto finns i en mängd olika varianter. Här gör jag fisken med grön pesto men jag har också gjort Recept på Malins snabba fiskgratäng med röd pesto. Du väljer så klart det du gillar bäst.
Enkel fisk i ugn med pesto och rösti inget exakt recept
I det här receptet på Enkel fisk i ugn med pesto och rösti är det inte så petigt med måtten. Men räkna ungefär 150 gram fisk per person. Några matskedar pesto på varje fiskbit blir bra. Smaka av peston innan du saltar fisken så att du vet hur salt den är. Det skiljer stort mellan olika märken och varianter.
Till röstin tar vi två potatisar per person, och steker i både smör och olja för att den inte ska bränna fast i stekpannan. Fisken ska bara vara i ugnen i tolv minuter så stek röstin under tiden den är inne. Då får du allting klart samtidigt.
Det här är en ganska lyxig vardagsrätt, men fungerar fint till festligare tillfällen också. Ett glas kall torr riesling passar utmärkt till.
Enkel fisk i ugn med pesto och rösti
Ingredienser
- 300 gram torskrygg eller annan vit fisk
- 1 msk olja
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl pesto
- 10 tomater små, körsbärs- eller miniplommontomater
Rösti:
- 4 potatisar mellanstora
- 0,5 tsk salt
- 1 msk smör
- 1 msk olja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Häll olja i en ugnssäker form. Salta fisken på båda sidor och lägg i formen.
- Klicka på pesto. Lägg halverade tomater runt omkring. Tillaga i ugnen i ca 12 min.
- Skala och riv potatisen. Blanda med salt i en bunke.
- Hetta upp en stor stekpanna, eller två mindre.
- Värm upp smör och olja.
- Lägg i den rivna potatisen och platta ut till två "kakor".
- Stek först på hög värme så att röstin får färg. Sänk sedan till medeltemperatur och efterstek i ca 4 min.
- Höj värmen och vänd försiktigt potatiskakorna. Gör samma på andra sidan.
- Servera rösti med en bit fisk, pesto och tomater till.