Enkelt recept på Hollandaisesås – liten sats
Hollandaissås är en av mina favoritsåser. Jag äter den till sparris, fisk och lyxig frukost med eggs benedict. Här är mitt superenkla recept som räcker mycket bra till två personer som älskar sås.

Enklaste receptet på Hollandaisesås – liten sats
Det finns många recept på Hollandaissås där man, precis som när man gör en Bearnaissås, reducerar vinäger med lök, och gärna vitt vin också. Jag har testat många olika men just i den här såsen är det citronsmaken jag vill åt. Så jag har helt enkelt hoppat över flera steg för att kunna göra såsen i ett nafs. Den blir ändå supergod!
Hollandaissås är ett klassiskt tillbehör till både grön och vit sparris. Den är också ett måste i frukost/brunchrätterna eggs benedict: pocherade ägg med bräckt skinka på toast och eggs florentine pocherade ägg med smörslungad spenat på toast (båda serveras ibland med kallrökt lax). Och här funkar det inte perfekt med köpe-Hollandaise då man vill att såsen ska vara varm. Så testa att göra det här enkla receptet för din lyxfrukost.
Kommer Hollandaissås från Holland eller Frankrike?
Namnet till trots uppfann man såsen i Frankrike och den räknas till en av deras fem ”modersåser”. Namnet Hollandaise som betyder holländsk på franska fick såsen troligen för att hylla den holländska smörkulturen. Under första världskriget var man tvungen att importera smör från Holland till Frankrike.
Hollandaisesås med sparris – recept på smak av våren!

Hollandaisesås liten sats
Utrustning
- 2 kastruller
Ingredienser
- 100 gram smör
- 2 äggulor
- 1 msk pressad citron
- 2 krm salt
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme och ställ åt sidan.
- I en annan kastrull, vispa ihop äggulor och pressad citron. Ta från plattan.
- Häll i smöret i en smal stråle och vispa samtidigt.
- När såsen är tjock nog, smaka av med salt och ev lite mer citron.
- Om du tycker att såsen inte är tillräckligt tjock kan du försiktigt värma den på plattan, svag värme, medan du vispar till lagom tjocklek.