Hollandaisesås med sparris – recept på smak av våren!
April alltså. En månad då vi kastas mellan hopp och förtvivlan. Ena dagen är jag glad åt krokus på gräsmattan, nästa dag vaknar jag till snöstorm. Men det finns ett säkert sätt att locka fram vårkänslorna – sparris med Hollandaisesås! Här är mitt enkla recept.
Gå till receptVi har alla upplevt månaden april tidigare. Ändå kommer den som en chock varenda år. Denna vårmånad då allt liksom ska gro och spira. Varje år samma sak, snösmockan kommer som en rejäl baksmälla och det blir översvämning på sociala medier av bilder på översnöade krokusar.
Få din inre vår att spira!
Men hur gör du för att få din inre vår att spira? Jo, du äter sparris! Bättre och godare vårtecken än sparris får man leta efter. Både grön och vit sparris är fantastiskt goda råvaror och det krävs mycket lite för att göra dem till njutbara rätter. Grön sparris kan bara du grilla eller steka med olja och salt. Lite riven ost på och du är hemma!
Snåla inte med såsen!
Många anser att vit sparris är lite finare än grön och den är helt klart dyrare så på det sättet är den mera exklusiv. Jag älskar både grön och vit sparris och tycker inte att man behöver jämföra, Båda är fantastiska!
Det som gör dem ännu mer fantastiska är en supergod hollandaisesås. Den är lik likt en bearnaise då den är gjord på äggulor och smält smör. Jag vill ha riktigt bra syra i min så jag tar mycket pressad citron.
Jag snålar inte med såsen så det här är en ganska rejäl sats. En solklar matbesvikelse är när jag får för lite sås på krogen. Jag skäms över att jag nästan alltid ber om mera. Men jag vill ha mycket sås! Särskilt om jag nu ställer mig och gör en egen Hollandaise- eller Bearnaisesås. Det ska finnas så att alla kan ta lite till.
Grön sparris med Hollandaisesås – utmärkt personalmåltid
Jag jobbar i bageri nu, Lilla Bagis, i Bagarmossen. Där bakar jag nöttoppar som vi gör på äggvita, socker och rostade hasselnötter. Det blir en hel del äggulor över då. Förutom att vi får lyxig äggröra till frukost är det ett perfekt tillfälle för lite samkväm med kollegorna över stekt grön sparris, hollandaissås, riven ost (Gamle Per) och ett glas iskall riesling. Till och med i vår mörka korridor till personalmatsal känner vi att NU är våren här! Då kan det slaska på med snöblandat regn utanför bäst det vill.
Vad passar Hollandaisesås till?
Samma Hollandaisesås passar perfekt också till vit sparris. Det är en utmärkt förrätt. En större portion vit sparris, god kokt skinka och sås blir en hel varmrätt. Såsen är perfekt till pocherat ägg på en Egg benedict för lyxigaste frukosten. Den passar självklart också till din fina fiskrätt. Hollandaisesås är lika bra till lax som till de vita fiskarna.
Kom ihåg att ditt kiss börjar lukta knas när du äter sparris. Det räcker med en ynka sparris. Jag hinner tänka: ”nu är slutet nära. Så här ska det INTE lukta!” Sedan minns jag min underbara måltid på enbart grön sparris, Hollandaisesås och riven ost. Puh, jag kan andas ut. Detta med knaslukten drabbar tydligen 40% av befolkningen och är ingenting att vara rädd för. Bara fortsätt frossa i vårens godaste primör!
Men funkar inte köpes-Hollandaisesås?
Har du bråttom, bor i en husbil eller av andra anledningar vill ha en färdig Hollandaisesås på lut i kylen så visst. Jag är på inget sätt emot den. Men snälla testa och gör din egen, sedan vill du säkert ha varm sås! I alla fall ibland. Man kan ju varva liksom? Jag brukar köpa Erik’s färdiga Hollandaise ibland och pressa i lite extra citron.
Hollandaisesås
Ingredienser
- 150 gram smör
- 3 äggulor stora
- 1,5 msk pressad citron
- 0,5 tsk salt
Instruktioner
- Smält smöret på medeltemperatur i en kastrull. Låt det vita mjölkproteinet sjunka till botten. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Ta en annan kastrull, gärna med tjock botten och vispa ihop äggulor med citron på medelvärme tills ett krämigt skum bildas. Vispa hela tiden i botten och se till att ha ganska låg värme så att det inte blir äggröra.
- Ta kastrullen från plattan och vispa i smöret. Först droppvis och sedan i en smal stråle. Smaka av med salt och ev mer pressad citron.
Hej!
Blev det inte lite fel här ”se till att inte ha ganska låg värme så att det inte blir äggröra.”
”se till att ha ganska….”
Hej Peter!
Ja men visst! Hör har jag tjorvat till det. Tack för att du påpekade slarvfelet. Det är mycket uppskattat och nu är det åtgärdat!