Krog: Mitt första besök på Danyel Couets Allegrine
Äntligen kom jag iväg till restaurangen Allegrine. Danyel Couets senaste krogsläpp med hans tolkningar av fransk mat. Här är mina intryck av kvällen.
Jag jobbade länge på Sveavägen 53. Under den tiden hann restauranglokalen på Kammakargatan 22 vara kreolsk, svensk, thailändsk och säkert ganska många fler saker som jag glömt eller förträngt. Det var mer och mindre lyckade koncept men inget som höll i längden. Märkligt eftersom det kryllar av folk som behöver luncha i de kvarteren och alla ryms ju faktiskt inte på Arirang.
Nu har Danyel Couet tagit över och startat sin drömkrog med fransk mat han minns från barndomen och, ja, fransk mat i största allmänhet. Allt på finfina råvaror i säsong, men det behöver jag väl knappast skriva längre? Namnet Allegrine är lånat från hans farmor som stod för massor av matglädje och inspiration.
Moderna tolkningar på Allegrine
Maten känns inte klassiskt fransk utan är moderna tolkningar. Jag och min vän Ylva tog in fem utav de små rätterna att dela på. Betor med ingefära och kycklinglevercrème var en helt underbar rätt som jag kommer att måsta beställa även vid nästa besök. Pilgrimsmusslorna med gröna ärtor gjorde inte samma starka intryck och fanns på menyn med kvällens råvaror.
Bland smårätterna lät alla väldigt lockande. Den rätt som absolut inte går att gå förbi för mig är steak tartar. På Allegrine serveras den med hyvlad anklever, tryffel och sauternes. Helt underbar! Bara den rätten ett stort skäl att återvända. Andra saker som gör att jag vill dit igen är den mycket trevliga och avslappnade servicen. En fantastisk crémant för 125 kronor glaset och stämningen de fått till i lokalen.
Gigantiska vackra glaspumlor med färgstänk på hänger ner från taket. Trots att vi sitter vid ett litet bord för två som är nästan mitt i lokalen är det värsta myset! Tyvärr är mysbelysning ett aber för den som vill fotografera mat, så därför la jag mer krut på själva ätandet denna kväll (också). Allegrine har en bakficka på andra sidan gatan som jag ämnar besöka inom kort.
Rimliga priser
På fem smårätter blir man mätt men inte proppens. Eftersom både jag och Ylva föredrar salt före sött blev det ost efter maten. De övriga rätterna var som små vackra konstverk. Inget man kan anklaga dessa stackars skrumpna morötter för, men ack så gott! De var konfiterade och passade geschwint med Wrångelbäcksosten som lagats i 14 månader.
Notan för sex rätter och lika många glas bubbel slutade på cirka 800 kronor var. Det känns rimligt. Inte billigt och inte svindyrt, men rimligt.