Äntligen är paltmixen provad!

Du gillar kanske också...

11 svar

 1. Yvonne Lindau skriver:

  Hej, så kul att läsa detta om delikatessen palt! Jag gör också min egen palt, varierar från gång till gång. Dock steker jag alltid det magra bogfläsket och serverar det ”vid sidan om” tillsammans med smör, lingon och mjölk som måltidsdryck, något annat är otänkbart. För mig, alltså! Jag kommer inte att lockas av mixen, jag har sett den i affären. Palt är enkelt och ganska snabbt gjort. Och supergott! Vet ni förresten att det finns en Paltakademi? Jo jo!

 2. elsa skriver:

  Hej
  Jag tycker att paltmixen är förvånansvärt bra. Det är inte så enkelt att skaffa både fast potatis och kornmjöl som är bra som ni låter påskina. Dessutom skall man ha bra fläsk vare sig man stoppar in det i palten eller steker det separat. Jag brukar köra med mix när jag gör uppstekt palt helst på ”morikan” utomhus på sommaren. I sammanhanget vill jag påpeka att det inte är kornmjöl i pitepalt utan enbart vetemjöl.

 3. Malin Turunen skriver:

  Jag har hört flera som gillar mixen. Och det är ju toppen!
  För mig blev det bara något helt annat än palt.
  Som sagt finns det lika många recept på palt som det finns paltkokare, men jag har hittat både recept på pitpalt med bara vetemjöl, och med en liten del korn- eller rågmjöl. Själv använder jag bara vetemjöl.

 4. Spiring skriver:

  Apropå skillnaden mellan palt och kroppkakor, så brukar jag använda min farmors recept – där det faktiskt ingår ett par kokta potatisar, inte lika många som de råa men ändå. (Och enbart vetemjöl, och naturligtvis ostekt fläsk.) Nu är hon i och för sig ursprungligen från Luleå, men jag tror att hon fått just det receptet av sin svärmor som föddes, levde och dog i Piteå. Så visst, ”äkta” palt finns det många recept på.

 5. Malin skriver:

  Så sant så sant! Det är precis som att skriva om köttbullar. Det finns liksom inget dokumenterat ”originalrecept” men det blir ju desto roligare att höra om alla varianter! Jag tycker att ostekt fläsk blir en läskig boll i mitten, medan knaperstekt gör smörgrottan salt och ger lite färg. Men sådan är jag! Också från Luleå!

 6. Moni skriver:

  Oj nu blev jag sugen på att göra palt! Min mamma gjorde ”äkta” pitepalt med både råg och kornmjöl och receptet jag fått av en vän från Piteå har hälften vetemjöl och hälften råg.. så visst är det som köttfärssåsen. Men för mig är alltid pitepalten lite grå i jämförelse med kroppkakorna, då är det riktig Pitepalt 😉

 7. Malin skriver:

  Jag har bara ätit ”äkta pitepalt” på Paltzerian i Öjebyn och den var ju godde grå! Jag tycker att det är sweet att göra palt på mandelpotatis, fast det händer bara då jag är i Norrbotten. Då blir den väldigt gul och fin. Åååh nu började jag också längta efter palt!

 8. MagZ skriver:

  Kommentar sent om sider! Hamnade är när jag googlade om paltmix. Pitepalt ja visst finns det många recept . Det mesta jag har ätit av Pitepalt har varit gjord med vetemjöl. Har också bott i Pite.Men min farmor som hade anknytning till Skellefteå använde kornmjöl.mamma sa alltid att de använde korn i Västerbotten . Mormor kom från Älvsbyn , hon använde vete. Piteå ligger ju nära gränsen till Västerbotten . Kanske därför det varierar.
  Ölandskroppkakor är gjorda på rå potatis och lite kokt. Smaken ganska likt Pitepalt bortsett från fyllningen som är kryddad med lök o kryddpeppar. Höljet runt är lite tunnare .
  Gör palt alltför sällan. Men vad gott är!

 9. ivey skriver:

  Ingen märkbar skillnad. Smakmässigt fungerar mixen utmärkt. Så finns egentligen ingen anledning att inte använda den.

 10. Inger skriver:

  Hej
  Har hört att någon gjort plodpalt på paltmixen det tänker jag testa 5 dl blod 6- 7 dl vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *