Jag tipsar om blogg med japanska recept – Riktiga recept
Oskar Broström driver sajten Riktiga Recept där han delar med sig av recept på japansk mat. Men inte bara det, här finns också surdegsbröd och tips på goda drinkar. Jag träffar honom på Söder för lite matigt prat.

När Oskar skulle starta sin matsajt så var det med ett recept på Korv Stroganoff.
– Men sedan gjorde jag ett recept på kyckling teriyaki som kom högt upp i Googles rankning och då tänkte jag att jag skulle satsa på japanska recept.

Oskar fotar och filmar allting själv hemma i sitt kök och på måndagar lagar han upp flera rätter att lägga upp på bloggen. Asien ligger Oskar nära om hjärtat efter att bland annat ha bott i Singapore i ett år. Han hinner tipsa mig om en massa bra saker som jag genast vill hem och testa. Att byta ut koriandern och thaibasilikan i mina thailändska curryrätter mot mynta till exempel.

Så hittade Oskar tillbaka till japansk matlagning hemma
– Det började med att jag försökte återskapa en skål riktigt god ramen hemma. En sådan där ångande, smakrik buljong med perfekt nudelkonsistens och toppingar som gör en lycklig på riktigt. Jag trodde det skulle vara svårt, men till min förvåning var det faktiskt inte så komplicerat, särskilt när jag hittade ett riktigt bra ramen-recept med tydliga steg och enkla ingredienser.
– Det fick mig att nörda ner mig i japansk mat på ett helt nytt sätt. Jag började läsa mer, testa olika recept och förstå hur mycket variation det finns inom det japanska köket – från fluffiga pannkakor till tonkatsu (japans schnitzel) och onigiri (stora risbollar som äts som mellanmål).

Oskar tipsar om sin japanska guide
– För den som också är nyfiken kan jag varmt rekommendera den här guiden för japanska recept. Den samlar både klassiker och lite modernare tolkningar. Perfekt som ingångspunkt om man vill börja laga japanskt hemma. Jag har fortfarande mycket kvar att testa, men just nu står ramen och tonkatsu fortfarande högt upp på min lista.