Regionen Murcia i fokus på matig kväll med Spaniens Turistbyrå
Murcia är en region med mat, vin, sol och kultur i överflöd – en av Spaniens mest spännande men ändå ganska okända destinationer. Nu bjuder Spanska Turistbyrån in till en matig kväll för att hylla regionen och laga tapas tillsammans med stjärnkocken Juan Guillamón.

Rätter från regionen Murcia
Juan Guillamón driver krogen Almo i regionen Murcia. Restaurangen har en stjärna i Guide Michelin och nu är han i Stockholm för att lära oss göra otroligt snygga och smakliga tapas. Tackom och lovom är mycket förberett så själva lagandet hålls till ett minimum.

De första tapas vi gör är med en så kallad rysk sallad. Kokt ägg, kokt potatis, majonnäs och picklade grönsaker bör ingår i en rysk sallad. Här tillsätter man även finfördelad tonfisk innan man rör ihop allt till en smet och spritsar den i de fina krustaderna. Garneringen är ansjovis, forellrom, sardell och lök.
Vackraste gazpachon jag sett

Nästa lilla rätt är en gazpacho med rökt ål (!) där själva dekoren tycks vara det viktigaste. Gazpachon är redan färdig och vi behöver bara hälla den över ålen och dekorera med olivoljekulor, färsk oregano och krutonger. Det ska egentligen vara svarta oliver på också men de ser lite ut som sniglar så jag hoppar över dem.

Vi får prova viner som är typiska för regionen och sommelieren Antonio Chacón har fullt upp med att servera och förklara för oss om vinerna.

På den här matlagningskvällen står jag intill mina forna kollegor Niklas Sessler och Maud Onnermark som jag jobbat med på magasinet Allt om Mat. Det känns tryggt!

En helt ny sak för mig är desserten paparajotes. Man doppar citronblad i smet och friterar dem. Sedan vänder man dem i en blandning av kanel och socker. Innan vi äter dem drar vi dock ut bladen för de är väldigt beska och inte goda.
Min matlagningsgranne på andra sidan råkar ha ett hus i Spanien med citronträd i trädgården. Han ska testa receptet där. Här i Ola är det ont om citrusträd så den här desserten är något jag får njuta av här och kanske om jag kommer iväg till Murcia någon gång. Hoppas det!

Juan Guillamón som driver restaurangen Almo med en stjärna i Guide Michelin.
Lite mer om regionen Murcia:

I regionen Murcia bor cirka 1.570.000 invånare. Runt en tredjedel av befolkningen bor i huvudstaden Murcia. Regionen gränsar till Andalusien, Kastilien-La Mancha, Valenciaregionen och Medelhavet.
Man kallar Murcia för Europas trädgård då det är en av Europas största producenter av frukt, grönsaker och blommor. Regionen har också viktiga vinodlingar i kommunerna Jumilla, Bullas och Yecla som producerar viner med ursprungsbeteckning.
Murcia – snabbfakta
- 📍 Läge: Sydöstra Spanien, vid Medelhavet
- 👥 Invånare: ca 1,57 miljoner (2024)
- 🌆 Huvudstad: Murcia (ca 1/3 av befolkningen bor där)
- 🏔 Högsta punkt: Los Obispos, 2 014 m
- 🍇 Kända viner: Jumilla, Yecla, Bullas (alla med ursprungsbeteckning, DO)
- 🌱 Styrkor: Stora producenter av frukt, grönsaker och blommor
- 🏖 Turism: Medelhavskusten med Mar Menor-lagunen
- 🏛 Kulturarv: Hällristningar (UNESCO), trumprocessioner i Mula och Moratalla, heliga staden Caravaca de la Cruz